Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U sklopu Smotre Sveučilišta u Zagrebu, održane od 23. do 25. studenoga ove godine, otvorio se novi centar za tehnologiju Stablo znanja. Smješten na prvom katu Studentskog centra, odmah pokraj knjižnice, trebao bi pomoći studentima u pokretanju svojih projekata. Riječ je o nekoliko višenamjenskih prostorija koji studentima služe za učenje, odmor i zabavu.

Povijest Studentskog centra seže u daleku 1957. godinu, kada je studentima služio kao “dnevni boravak”. Svi društveni događaji vezani za studente bili su na jednom mjestu. Tada je napravljeno kino za studente, osnovano kazalište, današnji Teatar &TD, Klub centra, Galerija SC-a. Također, studenti su se mogli služiti učionicama i knjižnicom. On je bio središte studentskih događanja.

‘U Zelenoj sobi imamo jako dobru rasvjetu, desk, kamere i zvučnike koje smo već koristili za neke YouTube videe’, rekao je Leon

S godinama je glamurozni status SC-a izblijedio i on je postao isključivo mjesto za administrativne svrhe, odnosno podizanje studentskih ugovora i odlazak u menzu. Studenti sve manje dolaze u kino i kazalište, a i sve je manje događaja koji bi privukli studente. To pridodaje važnost otvaranju Stablu znanja. Sven Knežević, student kineziologije misli da je upravo takav centar potreban mladima.

“To je odlična stvar, ne samo za kompjuteraše nego i za one koji se ne razumiju potpuno u tehnologiju. Opuštena je atmosfera i mentori su odlični”, smatra Sven.

“Projekt je zamišljen tako da pruža osnovne alate koje studenti trebaju da bi započeli jedan svoj startup ili općenito da bi realizirali svoje projekte. Ovakvih projekata nema zasad u Zagrebu. Nema nekog prostora gdje bi studenti mogli doći slobodno i besplatno koristiti ono što im se nudi”, rekao nam je Tomislav Jantol, operativni voditelj projekta.

Stablo znanja posjeduje prostoriju za programiranje i igranje videoigrica te prostor za proizvodnju videopriloga, takozvanu Zelenu sobu.

“Studenti zahvaljujući Stablu znanja mogu kreirati svoj vlastiti projekt. Mi omogućavamo prostor i opremu te možemo plasirati vrhunske stvari na tržište. U Zelenoj sobi imamo jako dobru rasvjetu, desk, kamere i zvučnike koje smo već koristili za neke YouTube videe”, proces stvaranja videopriloga objasnio je Leon Grdić, volonter i koordinator Zelene sobe.

Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva zadovoljan je ovim projektom te je objasnio svrhu centra.

“Baš kao što i centar nosi naziv Stablo znanja tako je i svaki naš student jedan list na našem hrvatskom stablu. Svi su jednako važni i bez njih i njihove želje za znanjem, naše stablo znanja ne može preživjeti”, izjavio je Gršić.