Foto: Marija Edita Feldi/Global

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu poslao je otvoreno pismo sanacijskom upravitelju Studentskog centra Mirku Bošnjaku, vezano uz navode o povratku izdavanja studentskih ugovora isključivo fizičkim putem.

Podsjetimo, prije pandemije koronavirusa i uspostave karantene u Hrvatskoj, SC je osposobio poseban sustav kojim se elektroničkim putem mogao izdati studentski ugovor i to pomoću korisničkih podataka koji se koriste za Studomat. Navodno se taj sustav sada planira ukinuti. 

S obzirom na to da, kako piše u pismu SZ-a, ova informacija danima kruži u medijskom prostoru, članovi Zbora kontaktirali su Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Studentski zbor strogo se protivi povratku na "fizičko" podizanje studentskih ugovora. Ovakav potez, u Hrvatskoj, prema…

Objavljuje Studentski Zbor Sveučilišta U ZagrebuČetvrtak, 23. srpnja 2020.

“Odgovor Ministarstva svodi se na činjenicu da zbog nepostojanja kvalitetno razvijenog sustava digitalnog potpisivanja dosadašnja praksa podizanja elektroničkih ugovora nije u skladu s pravilnikom”, stoji u pismu koje je poslalo Predsjedništvo SZ-a. Iako je riječ tek o špekulacijama, iz SZ-a su poručili da se, ako se one pokažu istinitima, oni strogo protive vraćanju na stari sistem “fizičkog” podizanja ugovora.

“Ovakav potez, u Hrvatskoj, prema Eurostatu zemlji vodećoj u EU po digitalnoj pismenosti i korištenju digitalnih tehnologija mladih ljudi, kosi se s razvojem modernog digitalnog društva”, kazali su u svojoj objavi na Facebooku. Napomenuli su i da bi ponovno tjeranje studenata na fizičko podizanje ugovora označilo povratak u prošlost, čijim djelom oni ne žele biti.