Foto: Greta Pundzaite/Global

Cimerstvo je u isto vrijeme i blagoslov i pakao, smatraju studenti. Studentica Veterinarskog fakulteta Aleksandra Semper stanuje u studentskom domu, dok je živjela na Lašćini imala je dvije cimerice s kojima se sve mogla dogovoriti, a kada je prešla u Cvjetno naselja sobu je dijelila samo s jednom osobom, ali “postojao 1001 razlog za svađu”, kaže.

Dogovor kao temelj dobrog odnosa

Aleksandra smatra da je komunikacija ključ koji vodi do kompromisa.

“Ako jedan dan ja očistim sobu, drugi je put red na njoj i obrnuto i to joj jasno kažem”, objašnjava Aleksandra. Slično razmišlja i studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu Lucija Veljača, koja također boravi u studentskom domu. Kaže da se bez otvorene i obzirne komunikacije ne može daleko stići.

‘Najbitnije je da ste spremne prilagoditi se jedna drugoj i nekad prijeći preko određenih stvari’, napomenula je studentica Aleksandra

“Treba biti čist i čistiti za sobom, obziran prema tuđim potrebama i željama, otvoren i poštivati privatnost”, ističe Lucija.

Postoji određena razlika između života u domu i u stanu, posebno kada se uzme u obzir veličina prostora u kojemu se boravi, no iskustvo s cimerima je slično. Ema Padavić studentica je Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, živi u stanu, a iako je trenutno sama, ranije je imala cimerice. Tvrdi da još nije imala problema u postizanju nekog kompromisa jer se uvijek unaprijed dogovori o poslovima koje bi trebale obavljati i toga se drže.

‘Najbitnije je prilagoditi se drugome’

“Do sada sam imala dvije cimerice. S prvom sam prošla cijelu srednju školu, a drugu sam upoznala preko Facebooka”, priča Ema i dodaje da je atmosfera uvijek opuštenija s poznatom osobom, ali da je upoznavanje novih ljudi također zabavno.

Za razliku od situacije u državnim domovima, studentica Veterinarskog fakulteta Ana Serenčeš boravi u privatnom domu na Kennedyjevom trgu gdje je prostor od 18 četvornih metara u dogovoru s cimericom raspodijelila na pola.

Biti tolerantan, znati da tvoji problemi nisu najveći i održati normalnu komunikaciju i popričati, smatram da trebaš imati bar neku razinu prijateljstva da bi živio s nekim”, objašnjava Ana.

Studentice se slažu i da je spremnost na prilagodbu jedan od važnih obilježja dobrog cimerskog suživota.

“Najbitnije je da ste spremne prilagoditi se jedna drugoj i nekad prijeći preko određenih stvari jer ipak ste po cijele dane zajedno i uvijek se nađe barem jedna stvar koju drugu osobu smeta”, napominje Aleksandra.