Foto: DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Nakon što je sredinom ožujka grad Zagreb pogodio potres jačine 5,5 prema Richteru, mnogi su građani zbog sigurnosti bili primorani napustiti svoje domove. Prema odluci Stožera civilne zaštite, studentski dom Cvjetno naselje prenamijenjen je u privremeni smještaj za potrebe zbrinjavanja ugroženog stanovništva. Osim toga, u uredbi Stožera o mobilizaciji stoji i kako je odluka na snazi sve do opoziva, odnosno naloga o demobilizaciji.

S obzirom na to da je epidemiološka slika Hrvatske u posljednjih nekoliko tjedana sve bolja, napravljen je i epidemiološki okvir za povratak na fakultete. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, istaknuo je na konferenciji za medije da neki fakulteti ne mogu završiti s nastavom ako se ne odrade vježbe jer se nastava i dobar dio ispita temelji upravo na polaganju vježbi. Dodao je i kako je za one studije kojima vježbe nisu ključne moguć završetak akademske godine virtualnim putem.

Povratak određenog broja studenata na fakultete značio bi i povratak u studentske domove. Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu uputio je brojne upite zagrebačkom Studentskom Centru, u namjeri da se jasno obznani mogu li se studenti i pod kojim uvjetima vratiti u svoje paviljone.

Krunoslav Capak istaknuo je da neki fakulteti ne mogu završiti s nastavom ako se ne odrade vježbe jer se nastava i dobar dio ispita temelji upravo na polaganju vježbi

“Studentski centar u Zagrebu je Stožeru civilne zaštite predložio da se unutar SN Cvjetno naselje demobiliziraju paviljoni od 4. do 8. jer se u njima ne nalaze građani Zagreba čiji su domovi pogođeni potresom”, istaknuo je sanacijski ravnatelj SC-a Mirko Bošnjak.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova stigao je i nalog za demobilizaciju studentskog doma Cvjetno naselje. Ondje stoji kako se s 5. svibnja demobiliziraju paviljoni 4, 5, 6, 7 i 8 zbog prestanka potrebe za angažiranjem na lokaciji studentskog doma.

U slučaju povratka na fakultete, studenti iz prva tri paviljona raspoređuju na slobodna mjesta unutar SN Cvjetno naselje. Ako to ne bude dovoljno, studentima će biti ponuđen slobodan smještaj unutar kapaciteta u preostalim studentskim naseljima.

Na stranicama Studentskog centra nalaze se detaljne upute kojih se studenti trebaju pridržavati prilikom dolaska u dom.