Foto: Željko Lukunić/Pixsell

Studenti su pokazali veliko srce onda kada je to bilo najpotrebnije. Naime, 22. veljače buknuo je veliki požar na drugom katu četvrtog paviljonu Studentskog doma Cvjetno naselje, a u požaru je oštećeno 12 soba. U gašenje požara odmah su se uključili studenti koji su se našli u blizini.

“Osjetio sam miris paljevine. Izašao sam na prozor i zatekao otvoreni plamen i gust dim nedaleko moje sobe koja je na prvom katu četvrtog paviljona”, priča Ivan Lončarić i dodaje da je odmah krenuo prema protupožarnom aparatu koji je blizu njegove sobe.

“Za to je vrijeme cimer Luka isključio struju u rasklopnoj kutiji naše sobe. Krenuo sam na drugi kat gdje je bilo središte požara. Pogasio sam koliko sam mogao dok me gust dim nije potjerao. Nastala je panika u paviljonu te sam zajedno s cimerom pokušao obavijestiti ostale studente kucajući po vratima”, prepričava Ivan i ističe kako je poslije doznao da ih je čuo jedan student koji je spavao, a kojemu je na kraju soba izgorjela do temelja. Ivan inače preko ljeta radi kao vatrogasac.

“Oko 15 sati čuo sam velik metež ispred doma, ali se nisam previše obazirao dok nisam čuo buku na hodniku. Nije mi bilo jasno čemu tolika strka unutar i izvan paviljona pa sam pogledao kroz prozor i vidio kako četvrti paviljon, koji je odmah preko puta mog, gori”, prepričao je student Željko Poljak, dodavši da je prizor bio jeziv. Nitko od studenata nije teže stradao. Ipak, vatrogasno vozilo prilikom intervencije udarilo je stariju gospođu koja je na kraju preminula.

Odmah nakon požara društvene mreže preplavile su ponude za pomoć svima onima kojima su sobe izgorjele

“Odmah sam spremio najvažnije svari u ruksak i krenuo iz sobe. Naišao sam na dečke koji su se sjetili da se može preko zgrade koja spaja peti paviljon s četvrtim početi gasiti požar. Trebalo je samo spojiti crijeva za gašenje kojih ima na svakom katu”, prepričava Željko. Pohvalio je i brzu intervenciju vatrogasaca koji su, kako kaže, zaista bili učinkoviti i vatru ugasili za nekoliko minuta.

“Svi smo nekako mehanički to sve napravili s gašenjem i nije bilo panike. Bilo nas je nekoliko koji smo pomogli. Mislim da je u tom trenutku svima u glavi bilo da se požar što prije ugasi kako nitko ne bi stradao”, zaključuje Željko.

Odmah nakon požara društvene mreže preplavile su ponude za pomoć svima onima kojima su sobe izgorjele, zajedno sa svom imovinom. Studenti su kolegama nudili smještaj, osnovne stvari potrebne za život, higijenske potrepštine. Tjedan dana nakon požara, Studentski Zbor Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s jednim noćnim klubom organizirao je akciju “Studenti za studente”. Tom akcijom prikupljao se novac za studenti čije su stvari izgorjele, a ukupno je donirano više od 5000 kuna, koje su podijeljene studentima kojima je uništena sva imovina.