FOTO: TOMISLAV MILETIC/PIXSELL / Instagram screenshot

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu šokirao je studente zagrebačkog sveučilišta tvrdnjama o novom prijedlogu Zakona o znanstvenim djelatnostima i visokom obrazovanju. U svojim objavama na društvenim mrežama objasnili su da studenti gube pravo na odgovarajuću zdravstvenu pomoć, psihološku pomoć, sudjelovanje u studentskim organizacijama, među ostalim i pravo na konzultacije.

Vijest je odjeknula u studentskim grupama na društvenim mrežama zbog čega je pokrenuta i peticija. Dio studenata je reagirao na društvenim mrežama optužujući Studentski zbor za bespotrebno širenje panike jer se sve navedene stavke reguliraju drugim zakonima. Tada su krenule sumnje na druge, netransparentne razloge i namjere objavljivanja sporne objave.

“Potpuno sam uvjerena da se radi samo o dimnoj zavjesi da bi se prikrili pravi razlozi njihovog protivljenja zakonskim promjenama, a to je gubitak glasa pri izboru rektora i dekana”, objasnila je studentica Dijana Radovniković koja je tijekom cijele situacije bila aktivna u otkrivanju namjera Studentskog zbora.

Nepotrebno širenje panike

Kao komentar na objave na društvenim mrežama, ali i u medijima, SZZG je samo poslao službeno priopćenje i komentare na prijedlog Zakona Hrvatskog studentskog zbora. U priopćenju Hrvatski studentski zbor navodi da su studenti nezaobilazni i najzastupljeniji članovi akademske zajednice, njezin temelj i budućnost. U cijelom priopćenju se HSZ nije niti jednom oglasio na pitanje gubljenja navedenih prava u objavama Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu već samo na gubljenje prava izbora rektora i dekana.

“Da bi osigurali prisutnost i uključenost studenata na svim razinama sveučilišta, potrebno je dodatnim člankom osigurati njihovu zastupljenost u svim tijelima Sveučilišta”, napisao je Hrvatski studentski zbor u priopćenju.

Studenti će i nadalje imati pravo na psihološku i svaku drugu zdravstvenu skrb jer se novim prijedlogom Zakona propisuje da imaju sva prava iz zdravstvenog osiguranja koje se plaća iz državnog proračuna, poručili su iz MZO-a

SZZG je podržao odluku Senata o odbacivanju prijedloga Zakona i na svom Instagram profilu te dalje naglašavaju da studenti gube ona osnovna prava koja su imali do sada.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja naglasili su pak da studenti ne gube prava na psihološku i svaku drugu zdravstvenu skrb. Kako tvrde, to je bilo naglašeno i na sastanku državnog tajnika Ivice Šuška i predstavnika studentskih zborova iz cijele Hrvatske.

“Studenti će i nadalje imati pravo na psihološku i svaku drugu zdravstvenu skrb jer se novim prijedlogom Zakona propisuje da imaju sva prava iz zdravstvenog osiguranja koje se plaća iz državnog proračuna te u skladu s tim imaju pravo otići u bilo koju instituciju koja ima potpisan ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, kao što to imaju i sada”, poručili su iz MZO-a. To znači da su studentima prava na zdravstvene usluge ostala nepromijenjena.

Studenti očekuju istinite odgovore

Studentski je zbor širenjem panike poljuljao povjerenje studenata. Već su uvelike poznate priče o trošenju državnog novca na mobitele, sefove, klubove i putovanja. No, ono što nije objašnjeno su razlozi netransparentnog odgovara na novi prijedlog Zakona. Iz priopćenja se saznaje da je najvažnija točka, gdje ipak dolazi do gubitka prava, sudjelovanje studenata u izboru rektora. Glavno pitanje je koga studentski zbor štiti?

“Svakako nemam povjerenja u zbor nakon plasiranja ovakvih ‘činjenica’ koje su izvučene iz konteksta i objavljene s ciljem izazivanja straha i panike, a vjerujem i da puno drugih kolega razmišlja na isti način”, objasnila je studentica Dijana.

Cijeli prijedlog novog Zakona odbacilo je samo Sveučilište u Zagrebu

Prve reakcije studenata bile potpuno normalne jer je normalno da studenti vjeruju u tvrdnje koje plasira Studentski zbor. Studenti, koji nisu upućeni u zakone, očekuju istinite odgovore studentskog zbora koji mora biti informiran.

“Dosadašnja nam je, nažalost, praksa jasno pokazala da se studentske predstavnike pretvara u žetone i stvara se legalna politička trgovina”, mišljenja je Dijana.

Iz Ministarstva su naglasili da rektor Sveučilišta ne bi trebao imati utjecaja nad Studentskim zborom jer to niti jedan zakon ne propisuje. Tvrde da je to do samih studenata.

Ne gubite svoja prava

Iako iz SZZG-a i dalje jasno tvrde da će studenti ostati bez nužnih prava, iz Ministarstva potvrđuju suprotno. Studenti će i dalje imati pravo na zdravstvenu i psihološku pomoć. Osim toga, studenti će i dalje imati pravo na sudjelovanje u radu studentskih organizacija. Imat će pravo na konzultacije i mentorski rad. Studenti dakle gube pravo na izbor rektora i dekana. Ono što je novo jest pravo na suspenzivno veto ako smatraju da prava studenata nisu povoljna za studente.

“Studenti i dalje imati pravo na mentorski rad i konzultacije iz jednostavnog razloga što je to obveza profesora na visokim učilištima”, objasnili su iz MZO-a i dodali da su u opisu radnih mjesta svakog profesora konzultacije sa studentima. Ono što su istaknuli je to da o načinu konzultacija i mentorskog rada nije bilo govora ni u prethodnom Zakonu, nego je to bilo propisano općim aktima samih visokih učilišta kao što će to biti propisano i dalje.

Na prvom sastanku s glavnim tajnikom su prisustvovali predsjednik Hrvatskog Studentskog zbora (Sveučilište u Rijeci), Frane Prpa, Studentski zbog Sveučilišta u Splitu, Tin Meštrović, Studentski zbor Sveučilišta u Zadru te Ivan-Pavao Boras i Bruna Bandula, predstavnici Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Cijeli prijedlog novog Zakona odbacilo je samo Sveučilište u Zagrebu.

Studenti gube i ono malo povjerenja u Zbor

“Jedino se nadam da se više neće ponoviti takve stvari te da se neće širiti nepotrebna panika i izvlačiti stvari iz konteksta”, objasnila je studentica Nikolina Žugec. Nadodala je da joj je teško procijeniti namjeru SZZG-a jer ne prati njihov rad.

Također, studentica Stella Crnobrnja opisala je studentske zborove kao vrtiće za male političare. Ona je također izgubila povjerenje u Studentski zbor. O novom prijedlogu se u početku informirala na Instagram profilu Studentskog zbora u njihovim objavama sažetka prijedloga Zakona. Objasnila je da su je preplašilo što su studenti masovno počeli dijeliti objave na društvenim mrežama. Zbog toga je povjerovala cijeloj situaciji.

Iz Ministarstva tvrde da je državni tajnik pojasnio predstavnicima Sveučilišta i studentskih zborova da u prijedlogu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju nisu izostavljena studentska prava, nego su u odnosu na prijašnju verziju Zakona koja je donesena prije gotovo 20 godina nomotehnički (terminološki) drugačije uređena.

“Oduzimanje navedenog prava studentima otvara pitanje legitimiteta postojanja predstavničkih tijela studenata što posljedično oduzima studentima pravo na reprezentaciju”, piše u priopćenju HSZ-a.

Ivan-Pavao Boras: Prijedlog Ministarstva je regresivan i korak u krivom smjeru

Ivan-Pavao Boras, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, smatra da je prijedlog Ministarstva regresivan i korak u krivom smjeru. Naglašava da je svjestan problema klijentelizma i oportunizma u redovima zboraša, ali se zbog toga studentima ne bi trebala umanjivati prava.

“Problem korupcije je prisutan i kod profesora te umjesto da se studente kažnjava, trebalo bi ih se bolje zaštiti od takvih praksi”, tvrdi Boras koji potencijalno rješenje vidi kroz intervenciju u izborni proces tako da se studentima koji su ujedno u političkim strankama zabrani kandidiranje na izborima.

Cjelokupni Zakon Boras ocjenjuje generalno loše napisanim te smatra da bi se nacrt trebao odbaciti i krenuti u izradu novog te se nada da će Ministarstvo obrazovanja poslušati zahtjeve studenata. (Mislav Majcan, Dominik Krapljan)