Foto: Katarina Šapina/Global

Na svakom fakultetu postoji barem jedan student za kojeg bi drugi rekli: “Aha…to je onaj što se prebacio”. Mnogi studenti muku muče s fakultetom koji im je prvi odabir i žude za promjenom studija, ali često nemaju dovoljno hrabrosti i poticaja za tako nešto.

Pritisak roditelja, neispunjena očekivanja, loša informiranost, zahtjevnost programa.., samo su od nekih razloga zašto se studenti prebacuju na drugi fakultet. Naši su sugovornici dokazali da nikad nije kasno za promjenu fakulteta, čak i ako je on sasvim suprotan njihovu prethodnom izboru.

Nikad nije kasno

Bivši student talijanskog jezika na Filozofskom fakultetu nije ni znao da će svoj posao iz snova otkriti pri odlasku na jedan “običan” studentski posao.

“Na promjenu fakulteta potaknulo me to što sam dvije godine preko studentskog servisa radio u jednoj stolarskoj radionici, pa sam se zainteresirao za obradu drveta”, govori Marko Domitrović, sada student drvne tehnologije na Šumarskom fakultetu u Zagrebu. Problema s ispisivanjem sa starog i upisa na novi fakultet, kaže, nije bilo te je tako cijela procedura bila prilično jednostavna.

‘Ove su se akademske godine s prava ispisala čak 104 studenta”, kaže Stjepan Lice, tajnik Pravnog fakulteta

Sve koji se dvoume o promjeni fakulteta koji su potpuno nesrodni, razuvjerit će studentica Jelena Tabak koja se prebacila s psihologije na FFZG-u na elektrotehniku na FER-u.

“Koliko god mi je psihologija bila zanimljiva, nije nešto čime se želim baviti u životu, ali i dalje su mi oba područja draga”, govori Jelena.

Također kaže kako nije imala nikakvih komplikacija pri ispisivanju, što joj je dodatno olakšalo situaciju. Kada je riječ o proceduri upisa na novi fakultet, studenti se trebaju ponovno prijaviti na NCVVO i sa starim rezultatima državne mature natjecati se s ostalim studentima za željeni fakultet. Ako nemaju položen neki od izbornih predmeta koji se traži za upis na novi fakultet, studenti su obvezni položiti i taj predmet. Što se tiče plaćanja ispisa i upisa, svaki fakultet ima svoja individualna pravila koja je dobro provjeriti prije same promjene.

“Na razini jedne akademske godine s Veterinarskog se fakulteta sa svih studijskih godina ispiše do 20 studenata, pri čemu studenti ne plaćaju ispis”, govori Nenad Turk, dekan Veterinarskog fakulteta. Također kaže kako je najčešći razlog ispisa s prve godine studija prelazak na Stomatološki fakultet u Zagrebu.

S druge strane, dekan Stomatološkog fakulteta Hrvoje Brkić kaže kako se s njihova fakulteta u posljednjih pet akademskih godina ispisalo 53 studenta, uglavnom zbog prelaska na neki drugi studij. Cijena ispisa na tom fakultetu je 70 kuna.

Što kažu podaci

Dok se s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta ispiše manje od pet posto upisanih studenata, Pravni fakultet je jedan od onih s kojeg se studenti najviše ispisuju. Tajnik fakulteta, Stjepan Lice kaže da su se ove akademske godine s prava ispisala čak 104 studenta, što zbog osobnih razloga, što zbog prelaska na drugi studij. Dodaje da se za postupak ispisa na Pravnom fakultetu plaća naknada u iznosu od 150 kuna.