Foto: Nina Batinić/Global

Prosvjed studenata Pravnog Fakulteta Zagreb održao se nakon višestrukih pokušaja da se postigne dogovor s upravom, najvećim dijelom oko povećanja školarine sa 100 na 120 kuna po ECTS bodu, što bi izvanrednim studentima značilo izdvajanje dodatnih 1200 kuna.

Ne odustaju od svojih zahtjeva

Povišena cijena, kako kažu, potrebna je za obnovu Fakulteta zbog štete nastale nakon potresa koji se dogodio u ožujku ove godine. Profesori tvrde da su i njima smanjene plaće za 24 posto, što, ističu studenti, nije točno jer se radi o smanjenju dodatka na plaću, prema presudi Ustavnog suda.

Studenti su odgovorili transparentima poput “Do novoga krova bez ECTS-a moga” i glasnim zvukom zviždaljki ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta.

Foto: Nina Batinić/Global

Studentski zbor je na prosvjedu ponovio četiri uvjeta koja postavljaju Upravi: vraćanje iznosa školarine na staro, bolju i pravovremenu organizaciju ispita, nastave i upisa, poboljšanje komunikacije prema studentima i djelatnicima Fakulteta te uključivanje studenata i profesora u proces donošenja bitnih odluka.

Prvi govornik na prosvjedu bio je Predsjednik Studentskog Zbora, Boris Rajić, a za svoj govor je dobio veliku podršku svih prisutnih.

“Je li pravedno da nam iz dana u dan ignorirate mailove, naše upite i zahtjeve nazivate ‘mladenačkim aktivizmom’? Dosta nam je sustava u kojem nitko ništa ne zna. Mi smo ovdje skupa protiv Uprave koja nema razumijevanja ni za naše ni za probleme fakulteta, a naša volja za borbom nikad nije bila jača. Sutra ćemo na sjednici pokazati kako fakultet može i mora bolje”, poruka je koju su poslali na prosvjedu.

‘Kap koja je prelila čašu’

Iris Ban-Krošelj, studentica 4. godine PFZG-a i predsjednica udruge Animalex podijelila je svoje mišljenje o cijeloj situaciji.

“Dugogodišnje ponašanje Uprave prema studentima nije bilo niti kolegijalno, niti fer, a povećanje školarina i skraćenje roka za plaćanje na pet dana je kap koja je prelila čašu. Dio studenata je radi osobnih razloga imao problema s uplatom u tako kratkome roku, a velik broj je odustao od fakulteta u Zagrebu te odlaze u Rijeku, Split i Osijek da bi nastavili sa školovanjem. Svi zahtjevi upućeni preko Studentskog zbora, da bi se tijekom pandemije olakšala situacija i nama i njima, odbijeni su. To je finalni pokazatelj nekolegijalnosti od strane Uprave. Mi nismo samo broj i bilo bi korektno da nas profesori poštuju kao osobe. Nažalost, nismo se do sada tome opirali, svakako smo trebali i ranije”, smatra Iris.

Foto: Nina Batinić/Global

Na pitanje što očekuje od sjednice koja je zakazana sutra, Iris pokazuje da ipak nije izgubila nadu u sustav.

“U 98 posto slučajeva smo razočarani kada god razgovaramo s Upravom, ali ipak se nadam da se ovaj put neće toliko oglušiti i da će biti humani. Nije nam svima lako financirati dodatne troškove, osobito nakon gubitka posla radi pandemije. Ne tražimo puno, samo malo suosjećanja”, kaže studentica.

Negodovanja su započela još prošle akademske godine zbog neadekvatnog odgovora Uprave na situaciju prouzročenu pandemijom i potresima radi koje nije bilo jasno kako će se provoditi nastava, a s njome i ispiti, ali i zbog kasnog najavljivanja točnih datuma jesenskih rokova. Na takvo ponašanje Studentski zbor je reagirao zahtjevom za sastanak s Upravom na koji se dekan, Igor Gliha, nije pojavio.

Sutra će se održati izvanredna sjednica Vijeća fakulteta, na kojoj se studenti nadaju postizanju kompromisa s Upravom i poništavanju povećanja školarine.