Foto: Pexels

Pandemija, karantena, zatvorene zračne luke, bacanje nekoliko tisuća kuna u vjetar. Svemu su tome svjedočili studenti još 2020., kada su njihova radna putovanja u Ameriku otkazana, a ni dandanas, gotovo dvije godine poslije, dobar dio novca im nikad nije sjeo na račun. Od obećanja agencija već su davno odustali, no viška novca za tužbe nemaju. Sve je to, ističu, igra pokvarenog telefona i prebacivanje odgovornosti na “drugu stranu bare”. Putovanje iz snova postalo im je noćna mora.

Kad se zaprijeti tužbom…

Nakon što je u ljetu 2020. dobila informaciju o otkazivanju putovanja u Ameriku, studentica Nina Pavlović bila je jedna od onih koja je prvih nekoliko mjeseci mirno čekala rješenje situacije: davala im je prostora i nije im htjela dosađivati upitima. U listopadu je agenciji poslala prvu e-poruku na koju je dobila samo generičan odgovor da novac polako isplaćuju svima i da mole za strpljenje. Isti je odgovor dobivala punih godinu i pol, a osim što je nestajalo strpljenja, sve su bili manji izgledi da će joj novac biti isplaćen.

“Prijetnja tužbom je upalila i odjednom su našli novac za povrat”, istaknula je studentica Nina

“S obzirom da CCUSA u Hrvatskoj cijelo vrijeme pere ruke od svega, odlučila sam samostalno kontaktirati ured u Kaliforniji. Nekoliko dana za redom slala sam e-poruke i rekla im da ako ne dobijem novac u roku od nekoliko tjedana, imam pravo podnijeti tužbu protiv njih, a i protiv hrvatske podružnice jer ne poštuju ugovor. Desetak dana nakon prve poruke novac mi je isplaćen na račun. Bilo kakvu ispriku ili barem priznavanje krivnje nikad nisam dobila”, objasnila je studentica Nina.

Komunikaciju s CCUSA u kriznim okolnostima poput ovih ocijenila je katastrofalnom, što je i dovelo do toga da joj je jedino preostajalo oslanjanje na hrvatske, ali i američke zakone.

“Prijetnja tužbom je upalila i odjednom su našli novac za povrat”, istaknula je iznenađeno.

Neiskoristivi vaučer

S druge je strane hrvatska podružnica CCUSA kratko odgovorila da ne smije otkrivati podatke o poslovanju sa svojim klijentima.

Neugodno je iskustvo s agencijom i Martina Tomca. Za razliku od Nine, on bi svoj novac trebao dobiti tek u lipnju 2022. Ugovor je potpisao s agencijom Work and Travel Group.

“Ponuđen nam je sporazum koji smo mogli potpisati ako smo htjeli, iako su oni baš inzistirali na tome. Govorili su da idu na godišnji, koji je na kraju trajao očito cijelu vječnost i da je sad najbolja prigoda za potpisivanje. Ja mlad i glup i bez para, student kao student, onda sam ga i potpisao, unatoč tome što mi se nije svidio”, priznao je Martin.

Foto: Nina Pavlović / Privatna arhiva

Sporazum je bio strukturiran tako da oni koji ga potpisuju odustaju od svih potraživanja prema agenciji, a agencija zauzvrat jamči povrat dijela sredstava odmah, a ostatak unutar dvije godine. Martin ističe kako je postojala i mogućnost da u vrijednosti tog ostatka klijent dobije vaučer za W&T koji se može iskoristiti u istome roku ili prodati nekome drugome.

“Moj problem je bio taj što sam ja bio zadnja godina fakulteta u tom trenutku, a iduće godine nisam mogao ići jer nisam više student. Rekao sam im da meni vaučer ništa ne znači na što sam ponovno dobio odgovor ću novac dobiti kroz dvije godine”, nastavlja Martin. Četiri mjeseca od potpisivanja dobio je isplatu prvog dijela novca čiji je iznos dvostruko niži od drugog dijela. Lipanj je poprilično daleko. Preostaje čekanje i nada da će ovo im ovo obećanje biti i zadnje.

J1 vize su i dalje obvezne

Iako su turističke vize B1/B2 ukinute, one nemaju nikakav kontakt s vizom J1 koja je nužna za odlazak na SWT program. Studenti i dalje moraju podnijeti zahtjev za J1 vizu, kao što je slučaj u drugim zemljama u kojima je B1/B2 viza ukinuta i gdje postoji SWT program poput Mađarske i Grčke. J1 viza dobiva se od Američkog veleposlanstva i legalan je dokument za ulazak u SAD. Prema pravilima vlade SAD-a, trajanje ove vize ne može biti dulje od četiri mjeseca, a student mora rasporediti vrijeme za rad i putovanje unutar navedenih datuma.

Agencija: Tko ne iskoristi vaučer, dobit će refundaciju

Dio kompromisa s vaučerima koji bi studenti mogli iskoristiti na sljedeće W&T putovanje potvrdili su i iz agencije Work and Travel Group. Ističu da je dobar dio vaučera koji su studenti dobili sukladno sporazumu unovčen još prošlog ljeta. “Svi studenti koji su potpisali sporazum, potpisali su ga svojevoljno i svjesni su svih rokova koji su navedeni. Svi studenti koji ne iskoriste svoj kupon/vaučer do lipnja 2022. godine dobit će refundaciju novca po potpisanom sporazumu u propisanom roku na koji su svojevoljno pristali”, komentirali su iz agencije. Među ostalim dodaju da je sadašnji interes za program dosta dobar iako još nije na razini prije pandemije, budući da pandemija još traje.