Foto: UNIZG

Uoči proslave obljetnice svoga utemeljenja, za koje se uzima 23. rujna, a slavi se u studenome, Sveučilište u Zagrebu ostvarilo je velik uspjeh i rangiralo se među 500 najboljih sveučilišta u svijetu prema Šangajskoj listi, u rangu od 401. do 500. mjesta čime je postalo najbolje hrvatsko sveučilište. Uz njega je među 1000 najboljih jedino još Sveučilište u Splitu koje je smješteno od 701. do 800. mjesta.

Na Šangajskoj se listi svake godine objavljuje poredak 1800 promatranih svjetskih sveučilišta koji se ustanovljuje prema broju nagrađenih alumnija i osoblja, citiranosti njihovih znanstvenih radova i broju objavljenih članaka u prestižnim publikacijama te prosječnom akademskom učinku po zaposlenom profesoru.

Pod akademskim učinkom smatra se broj nagrada, citata i objavljenih radova u najutjecajnijim znanstvenim časopisima.

Prema posljednjim podacima Highly Cited Researchersa iz 2018., među najcitiranijim svjetskim znanstvenicima su i dva hrvatska – Željko Reiner sa Sveučilišta u Zagrebu, za područje kliničke medicine, i Ozren Polašek sa Sveučilišta u Splitu, za multidisciplinarni doprinos, koji usto nose i brojne prestižne nagrade za izvrsnost.

Slaba međunarodna vidljivost

Na stranici navode da ti znanstvenici pripadaju svjetskoj klasi i da su prepoznati za svoj izvanredan istraživački učinak koji se očituje u broju visokocitiranih radova, čime pripadaju u jedan posto najcitiranijih za svoje područje i godinu objave u Web of Science bazi.

Hrvatski su znanstvenici sa Sveučilišta u Zagrebu u 2019. godini citirani oko 20.000 puta, čime su se smjestili malo ispod 2000. mjesta i u društvu su jednog japanskog i južnokorejskog sveučilišta.

Pet su puta citiraniji znanstvenici sa Sveučilišta u Splitu, gotovo 100.000 puta, i dvostruko im je bolji rang – oko tisućitog mjesta, ravno između švedskog i egipatskog sveučilišta. Za usporedbu, na stranici Webometricsa stoji i da je Harvard najcitiranija institucija s približno devet milijuna citirani radova.

Željko Reiner i Ozren Polašek pripadaju svjetskoj klasi znanstvenika i u jedan posto najcitiranijih za svoje područje i godinu objave u bazi

Uz Šangajsku listu najcjenjenija je i The Times Higher Education University Rankings List. Za 2019. godinu, prema kvaliteti poučavanja, istraživanja, prijenosa znanja i međunarodnoj vidljivosti, splitsko sveučilište nagradili su položajem od 601. do 800. mjesta, a zagrebačko je rang ispod toga jer je osvojilo manje bodova za međunarodnu vidljivost te je pozicionirano od 801 do 1000.

Ugled privlači najbolje

Početkom rujna objavili su već i listu za 2020. godinu u kojoj je mjesto splitskog sveučilišta nepromijenjeno, dok je zagrebačko palo za jedan rang i u skupini je 1001+ od 1200 sveučilišta koja su uvrštena. Ukupno su najbolji Oxford, Kalifornijski institut za tehnologiju i Cambridge, dok su 2019. to bili Harvard, MIT i Stanford.

World Reputation Rankings List, koju je također sastavio pouzdani Times Higher Education, možda je najprestižniji popis na kojem se sveučilište može pozicionirati. Na nju mogu dospjeti jedino sveučilišta koje su pozvani akademici prema vlastitom iskustvu ocijenili kao osobnih top 15 za poučavanje i istraživanje.

Niti jedno hrvatsko sveučilište nije dospjelo na popis 100 najuglednijih. Upravo je ugled važan da sveučilište privuče što bolje profesore i studente, ostvari domaće i međunarodne suradnje, a naposljetku i ulaganja koja proizlaze iz povjerenja u kvalitetu i značenje te institucije.