Foto: Olga Merezhuk

Velike gužve ispred restorana jedan i restorana brze prehrane u SD “Stjepan Radić” uobičajene su već tri vikenda zaredom. Zbog toga se studenti nerijetko odluče ručati sendviče iz obližnjeg fast fooda, radije nego čekati u redu više od 40 minuta da bi pojeli nešto relativno toplo i zdravo.

Razlog velikih gužvi je radno vrijeme restorana, odnosno menzi. Naime, restoran dva u SD “Stjepan Radić” tri je vikenda zaredom zatvoren. Jasna Tomašić, upraviteljica prehrane SD “Stjepan Radić” kaže da joj je “žao što vikendom nismo u mogućnosti otvoriti sve kapacitete i na taj način omogućiti studentima da bez čekanja mogu konzumirati svoj obrok”.

Radi se na tome da se već ovog vikenda otvori i restoran dva

Kao razlog navodi Zakon o radu i potpisani Kolektivni ugovor prema kojemu su dužni radnicima “omogućiti minimalno 24 sata tjednog odmora i 12 sati dnevnog odmora”. Osim toga, kaže Tomašić, zbog sigurnosnih razloga i sanitarnih propisa imaju obvezu tjednog generalnog čišćenja koje se odrađuje petkom.

Generalno čišćenje petkom provodi se već godinama, pa su studenti na to navikli, a ni gužve tada nisu velike jer petkom neki studenti idu u menze na fakultetima pa su restorani na Savi manje opterećeni. Problem nastaje subotom i nedjeljom, kad je većina studenata u domu, a na ručak i večeru dolaze i studenti koji žive u stanovima.

Iz odgovora gospođe Tomašić može se zaključiti da je problem u nedostatku radnika, jer kada su radnici koji cijeli tjedan rade na odmoru, nema ih tko zamijeniti. Ipak, kako kaže Tomašić, radi se na tome da se već ovoga vikenda otvori i restoran dva, kada bi raspored rada svih restorana na Savi bio isti kao i prije zatvaranja menze dva vikendima, odnosno, bili bi otvoreni sve restorani.