FOTO: DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL

Studentski zbor Fakulteta hrvatskih studija tvrdi da je “trebalo mnogo strpljenja i razumijevanja i profesora i studenata” tijekom organizacija nastave, ispita i obveza za koronavirusa. Ipak, studenti otkrivaju da stanje nije tako bajno. Student Andrija priznaje da je “iznimno nezadovoljan načinom na koji fakultet komunicira sa studentima”. Prije tjedan dana dekan hrvatskih studija Pavo Barišić najavio je povratak na redovna predavanja od 1. lipnja, i to na pet dana.

“Dolazak studenata na fizičku nastavu zbog pet dana ne čini se smisleno ni planski”, kaže Andrija i dodaje da mnogo studenata mora zbog toga putovati u Zagreb.

Kad internet uspori

Andrija napominje da studenti još ne znaju kako će se održati ispiti te da iz različitih izvora dobivaju različite informacije. Čak ni profesori nisu obaviješteni o načinu provedbe ispita. Slično je i na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Studentica PMF-a vjeruje da postoje studenti koji ne mogu doći do Zagreba zbog odjavljenog smještaja ili zbog toga što žive u drugim država koje još nisu otvorile svoje granice. Uz to, većina kolokvija tijekom semestra je otkazana te su se predmeti sveli na jedan ili dva roka.

Studenti Ekonomskog fakulteta imali su više sreće jer su kolokviji i predrokovi održani putem interneta, dok se za ispite još ne zna, objašnjava studentica Lara Šubić. Ipak, ni međuispiti putem interneta ne prolaze bez problema. Student Fakulteta elektrotehnike i računarstva opisuje da kašnjenje s predajom ispita nosi negativne bodove.

Andrija s Fakulteta hrvatskih studija ističe da je održavanje internetskih predavanja variralo od profesora do profesora te da su mnogi čak i povećali obujam gradiva u odnosu prema ECTS bodovima

“To se može dogoditi svakome tko ima slabu internetsku vezu”, kaže student. Nadodaje da je vrijeme pisanja ispita skraćeno da bi se izbjeglo prepisivanje, što se nije pokazalo kao učinkovita metoda jer “znam kolege koji su u grupi od osmero ljudi pisali ispite”. Najgore je što studenti nemaju mogućnost provjere riješenog.

“Jednom kad se stisneš ‘next’, gotovo je s tim zadatkom”, žali se student. Studentica lingvistike i kroatistike Iva Antičević također smatra da mnogo profesora nije osiguralo dovoljno vremena za ispite.

“Pisala sam nekoliko kolokvija koji su trajali 45 minuta, što mi nije bilo dovoljno jer smo trebali dati svoj primjer i usporediti”, istaknula je Iva.

Dva mjeseca praznika?

Predsjednica Studentskog zbora FER-a Matea Vasilj otkriva da su najavljivane internetske provjere za koje se doznalo, tek nakon slanja dodatnih upita studenata, da se neće održati.

“Dogodilo se da su rokovi pomicani, odnosno skraćivani i produljivani bez objašnjenja te neki još nisu utvrđeni”, ističe Matea. Predsjednica Studentskog zbora FER-a spominje da je problema bilo i s predavanjima.

“Unatoč dobrom angažmanu dijela profesora, neki se kolegiji, posebno oni s većim brojem studenata, nisu uspjeli organizirati”, tvrdi Matea. Student Andrija s Fakulteta hrvatskih studija ističe da je održavanje predavanja variralo od profesora do profesora te da su mnogi čak i povećali obujam gradiva u odnosu prema ECTS bodovima.

Studentica medicine kaže da je organizacija fakulteta loša jer su sve informacije javljene u zadnji tren. Primjećuje da sada ima mnogo manje obveza nego tijekom normalne nastave.

“Svi se slažemo da smo dobili dva mjeseca praznika usred godine”, poručuje studentica i dodaje da to ima i svoje mane jer im nedostaju vježbe koje kreću tek 1. lipnja.

Pravni fakultet već drugu godinu provodi modularni oblik nastave, što znači da četiri tjedna studenti slušaju jedan predmet nakon čega ga polažu. Stoga studentima, prema Statutu fakulteta, mora biti omogućen rok nakon svakog bloka predavanja što su uspjeli održati i u vrijeme koronavirusa. Studentski zbor Pravnog fakulteta poručuje da su studentske obveze solidno organizirane.

Ima i pozitivnih primjera

“Postojala je određena nervoza među studentima, ali smo s Upravom nastojali riješiti probleme koji su se pojavljivali”, smatra predsjednik Zbora Boris Rajić. Nadodaje da je, unatoč tome što su neke informacije kasnile, poznato da će se ljetni ispitni rokovi održavati online, a jesenski će se polagati u prostorijama fakulteta.

Studentski zbor FER-a ističe i dva pozitivna primjera kolegija koji se obavljaju nepromijenjeno i u novonastalim okolnostima. Sve komponente nastave ostale su sačuvane, informacije o provjerama, aktivnostima i vrednovanjima su bile objavljene s početkom provođenja internetske nastave te se prije svake odluke pitalo studente za mišljenje koje je bilo uvaženo.

‘Unatoč dobrom angažmanu dijela profesora, neki se kolegiji, posebno oni s većim brojem studenata, nisu uspjeli organizirati’, tvrdi Matea

Na inicijativu Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, rektor Damir Boras pristao je na prijedlog da se uvedu dodatni rokovi za studente. Pozvao je sve dekane i dekanice sastavnica na uvođenje izvanrednih ispitnih rokova u akademskoj godini 2019./2020. s obzirom na okolnosti pandemije koronavirusa i potresa. Svrha uvođenja dodatnih rokova je olakšavanje organizacije izlazaka na ispite i polaganje predmeta svim studentima kojima je praćenje normalnog tijeka nastave bilo onemogućeno. Sada je na fakultetima da odluče hoće li poslušati preporuke rektora i studenata.

ANKETA

Lucija Radočaj: Studentica sam diplomskog studija, stoga ovaj semestar nemam mnogo kolegija niti ispita. Još nismo dobili upute za ispite. Studentski zbor našeg fakulteta i Fakultetsko vijeće aktivirali su se na reorganizaciji ispitnih rokova i obrana diplomskih radova. Nažalost, nije bilo online nastave na većini kolegija, ali ipak sam nešto naučila dok sam pisala podneske i radila prezentacije.

Tomislav Krešo: Mlađi profesori se mnogo bolje snalaze u ovim uvjetima te kod njih imamo mnogo više predavanja. Nisam obaviješten kako će se provoditi ispiti. Malo je fakultet zakazao s tim u vezi. Mislim da ćemo ići na fakultet pisati dosta toga jer se polako dižu restrikcije. Dobro je što nemam mnogo ispita jer su profesori održavali kolokvije putem interneta.

Petar Tomić: Dosta profesora se odlučilo za usmene ispite, što u nas na odsjeku nije praksa, a ostali su ponudili mogućnost kolokvija. Sviđa mi se ovakav način provedbe. Još ne znamo kako će se ispiti provoditi. Što se tiče predavanja, kod nekih profesora nisam ni primijetio razliku, dok su drugi slali sažetke bez ikakve interakcije, davanja povratne informacije i slično.

Elena Stancir: Zadovoljna sam načinom na koji se ispiti provode, ali nisam zadovoljna time što smo prekasno obaviješteni kada će se oni provoditi. Naime, prije tjedan dana doznali smo da se svi ispiti održavaju u istom tjednu i to dan za danom. Profesori se često bune da im je teško pronaći formu ispita koja će nas spriječiti da varamo, no mislim da se samo nisu dovoljno potrudili.

Učenje na fakultetu svelo se na samostalno proučavanje literature

Studentica poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu Ivona Kelava, provela je anketu o zadovoljstvu studenata internetskom nastavom. Istraživanje je provedeno na uzorku od 60 studenata. Rezultati pokazuju da velika većina studenata ima osjećaj da se učenje na fakultetu svelo na samostalno proučavanje literature. Čak 47 posto ispitanika misli da profesori pretjeruju sa zadacima u ovom obliku nastave. Ipak, većina studenata uspijeva odraditi sve svoje zadatke u zadanome roku, točnije njih 95 posto. Zabrinuti su za održavanje kolokvija i ispita. Također, mnogi misle da ovakva nastava nije dugoročno održiva te priželjkuju povratak na fakultete.