Foto: Edin Tuzlak/IRO

GLOBAL JE MEDIJSKI POKROVITELJ SAJMA STIPENDIJA 2017.

Gužve su bile u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, gdje je mali tsunami srednjoškolaca i studenata proučavao letke, postavljao pitanja, hodao među štandovima i informirao se o tisućama različitih stipendija koje im se nude za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu. Sajam, održan 17. listopada, u jednom je danu posjetilo više od 7000 učenika i studenata koji su se informirali o stipendijama i studijskim programima više od 60 izlagačkih institucija iz Hrvatske, drugih europskih zemalja, Sjeverne Amerike i Azije.

Veliko zanimanje

Paula, učenica četvrtog razreda X. gimnazije u Zagrebu, na sajmu se našla jer namjerava upisati fakultet, ali smatra da je u inozemstvu obrazovanje bolje nego naše.

“Mislim da su sustavi učenja mnogo suvremeniji nego u Hrvatskoj, gdje školski sustav nismo mijenjali godinama. Trebala bi mi stipendija za odlazak jer su naši standardi mnogo niži nego u inozemstvu”, tvrdi. Još jedna posjetiteljica, Jelena s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, s druge strane, trenutačno je na diplomskom studiju i zadovoljna je odabirom.

“Sviđa mi se sajam. Jako je lijepo, kvalitetno organizirano, osobe koje su došle predstavljati institucije nude dobre informacije i baš pomažu pri odabiru”, rekla je Jelena. Ana, studentica druge godine Fakulteta prometnih znanosti, također je proučavala mogućnosti studiranja izvan Hrvatske.

“Tražim stipendiju, ali ništa specifično, ali rado bih išla van”, istaknula je Ana.

Global je na Sajmu također uspio razgovarati s nekoliko stipendista koji su već iskusili život i studij u inozemstvu. Toni Baković student je druge godine međunarodnog turističkog menadžmenta na Sveučilištu u Derbyju u Engleskoj, a do stipendije je došao preko UniWorld agencije koja je učinila sve što je trebalo za njegov put. Toni kaže da mu prijam na fakultet po želji nije predstavljao nikakav problem.

“Bilo mi je dosta lako upasti i ljudi su bili mnogo otvoreniji. Uvijek ima mjesta – samo morate ispuniti njihove zahtjeve i sigurno ste upali. Otvaraju toliko učionica i zapošljavaju toliko profesora koliko je učenika upisano”, kaže Toni.

Dokumenti i troškovi

Što se tiče pripreme dokumenata i polaganja Cambridgeova C1 testa engleskog jezika, kaže da nije velik problem jer se potrudio i sve pripremio čak godinu dana unaprijed. Što se troška tiče, ističe da je potreban iznos koji je ipak viši od stipendije da bi preživio.

“Stipendija pokriva moju školarinu i mali iznos godišnje za život, ali ostalo moram sam pribaviti ili studentskim poslom ili uz pomoć roditelja”, objašnjava.

Iva Brajković, apsolventica francuskog i germanistike na Filozofskom fakultetu, bila je na ljetnom tečaju prava pri na sveučilištu u Bayreuthu u Bavarskoj i kaže kako financijskih problema nije imala. Dobila je DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) stipendiju za ljetne tečajeve u Njemačkoj, koja joj je bila sasvim dovoljna.

“Stipendija mi je uspjela pokriti sve troškove, osim nekih luksuza koje sam si sama priuštila svojim džeparcem”, kaže Iva, koja je se vratila puna pozitivnih dojmova iz Njemačke.

“Sve je bilo jako dobro organizirano, jako korisno – imali smo nastavu na fakultetu ujutro i popodne, kao i raznorazne aktivnosti, na primjer ekskurzije, sportove, zborove. Imala sam i jako dobar smještaj u studentskom domu”, tvrdi. Ivi je trebalo oko dva tjedna za pripremu dokumentacije, ali preporučuje drugim studentima da si ipak uzmu oko mjesec dana da bi se potpuno informirali o ponudi studija, za koju kaže da je jako velika.

Organizatori zadovoljni

“Jako smo zadovoljni današnjim sajmom, sjajna je posjećenost i reprezentativnost”, kazao je Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor IRO-a. Također je dodao da je jako ponosan na uspjeh sajma prije svega jer studenti i učenici, kojima je sve i namijenjeno, prepoznaju Sajam kao događaj koji im omogućuje da nađu svoju obrazovnu karijeru i realiziraju te ispune svoje talente.

“Pružiti to nešto je što je nama jako važno i zbog čega već 13 godina tako dobro radimo”, napomenuo je Šćukanec, izvršni direktor IRO-a.

Stipendije za STEM i socioekonomski ranjive

Foto: Edin Tuzlak/IRO

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić predstavili su 10.000 novih stipendija na godinu za socioekonomski ranjive skupine studenata te dodatnih 3400 novih stipendija na godinu za studij u Hrvatskoj u STEM području. Te se stipendije financiraju novcem Europskog socijalnog fonda i iz državnog proračuna. MZO je također predstavio i digitalnu platformu za prijavu i dodjelu stipendija koja će omogućiti veću transparentnost, pouzdanost i učinkovitost pri dodjeli stipendija.

Zemlja partner – Austrija

Više od 18 visokih učilišta i tvrtki predstavilo je Austriju kao jednu od poželjnijih zemalja za usavršavanje. Nude studijske programe te niz mogućnosti za obavljanje studentske stručne prakse u austrijskim IT-tvrtkama. Sonja Holocher-Ertl, direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu, zadovoljna je suradnjom. Lani se gotovo tisuću naših studenata obrazovalo u Austriji. Obje zemlje imaju mnogo pružiti jedna drugoj”, istaknula je.