Foto: Pexels

Predstavnici Hrvatskog studentskog zbora sastali su se u srijedu s premijerom Andrejem Plenkovićem s ciljem rasprave o poboljšanju položaja studenata u socioekonomskoj krizi uzrokovanoj koronavirusom. Razgovor se temeljio na mjerama na koje Vlada i Ministarstvo znanosti i obrazovanja mogu utjecati bez ugrožavanja autonomije sveučilišta.

Iz Zbora su se u prijedlozima osvrnuli na važnost Zakona o obavljanju studentskih poslova. Naglašavaju da studentima koji žele i moraju raditi da bi financirali vlastito obrazovanje to mora biti omogućeno.

“Vladi smo predložili mjeru preuzimanja odgovornosti za naknadu u visini od 5,5 posto za zdravstveno i mirovinsko osiguranje koje su do sada poslodavci Zakonom morali uplaćivati”, poručuju iz Zbora.

Dodaju i da je to relativno mali iznos za državu, a vrlo pogodan za poslodavce, zbog čega bi studenti ponovno postali konkurentna radna snaga. Iako sve mjere zahtijevaju detaljnu analizu stručnjaka, iz Zbora ističu da bi ova mogla doprinijeti i revitalizaciji turizma. Dotaknuli su se i kvalitete studentske prehrane te su iskazali nezadovoljstvo vezano za trenutni Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata.

Foto: HSZ/Facebook

“Razgovarali smo i o povećanju subvencije na studentskim iskaznicama, ukidanju restrikcija kao što je zabrana iznošenja hrane i limiti na pojedinim artiklima te uvođenje online sustava za narudžbu hrane”, objašnjavaju iz Zbora.

Tvrde i da su s Plenkovićem pronašli zajednički jezik vezan za pravilnike oko stipendija i Pravilnik o subvencioniranom smještaju na koje utječe broj ECTS bodova, a koji zbog izvanrednih okolnosti nisu mogli biti ostvareni kao prethodnih godina. Poručuju da im je cilj boriti se za studente jednako uspješno i hrabro dok uvjeti ne budu na zavidnoj razini.