Foto: Dorian Višnjić/Global

Studenti studentskog doma Cvjetno naselje u nedjelju su se prisilno iselili da bi ustupili mjesta ljudima pogođenima potresom. No pobunili su se zbog lošeg načina informiranja jer su za selidbu saznali putem objave na Facebooku, a i sama organizacija selidbi provedena je, kažu, izrazito loše. Od Uprave Studentskog centra doznajemo da je zbog tehničkih problema uzrokovanih potresom nije bilo moguće drugačije obavijestiti studente.

“Zbog prestanka opskrbe elektičnom energijom u pojedinim dijelovima Zagreba, serveri Studentskog centra u Zagrebu nisu bili u funkciji te nismo bili u mogućnosti objaviti vijest ranije na web stranicama SCZG niti slati obavijesti elektroničkom poštom”, objašnjavaju iz Studentskog centra.

Problem je nastao kada je, upravo zbog manjka informacija, stotine studenata pohrlilo u dom po svoje stvari sa svojim roditeljima, dovodeći se u opasnost od zaraze koronavirusom. Međutim, iz SC-a tvrde da su poduzete sve potrebne mjere zaštite.

‘Zbog prestanka opskrbe elektičnom energijom u pojedinim dijelovima Zagreba, serveri Studentskog centra u Zagrebu nisu bili u funkciji’, poručili su iz sc-a

“Vrijeme čekanja studenata je smanjeno na najmanju moguću mjeru i više puta su upozoravani na pridržavanje obaveznog razmaka”, ističu.

Studenti spremni pomoći

Student psihologije Mateo Štrbić u nedjelju je na Facebooku u podužoj objavi prozvao Stožer civilne zaštite RH i Studentski centar zbog mnogih propusta tijekom akcije preseljenja te izazvao veliku pozornost.

“Bio sam tamo čim je bilo javljeno da se moramo iseliti te sam znao koji će kaos nastati”, objašnjava Mateo svoju namjeru da osvijesti druge o ‘užasnoj organizaciji SC-a koja ih je sve dovela u opasnost’.

Objava u kojoj Mateo opisuje gužvu nastalu u SD Cvjetno naselje sakupila je više tisuća lajkova te nekoliko stotina komentara, što pozitivnih, što negativnih. Iz rasprave u komentarima studenti su pokazali da su uvijek spremni pomoći i nemaju ništa protiv ustupanja svojih soba potrebitima, no jedno je jasno – trebalo ih se samo na primjereni način obavijestiti jer, kako kaže Mateo u svojoj Facebook objavi, imaju na to pravo.

IZBAČENI NA ULICU KAO ZADNJE SMEĆEDanas je oko 13:00h stavljena obavijest u Facebook grupi od domskog odbora da će svi…

Objavljuje Mateo ŠtrbićNedjelja, 22. ožujka 2020.

“Taj dan je popodne stigla službena obavijest SC-a, ali se tad već većina studenata iselila. Nikakva dodatna objašnjenja nismo dobili”, žali se Mateo. U obavijesti nije bilo jasno objašnjeno kako će stvari studenata koji trenutno nisu u domu biti zbrinute.

“Sve osobne stvari koje su ostale u sobi su zapakirane u kartonske kutije ili plastične vreće na kojima je napisan broj sobe i paviljona, te su iste prenesene na sigurno mjesto ovisno o paviljonu iz kojeg su iseljene”, javljaju pak iz SC-a. Međutim, rasprave na društvenim mrežama o zbrinjavanju stvari studenata ne jenjavaju niti danas, tri dana nakon akcije.

Nema okupljanja, a svi ‘na hrpi’

Studentica Magdalena Bedeković u trenutku primitka obavijesti preko Facebook grupe nije bila u Zagrebu, a briga za osobne stvari navela ju je da se vrati u dom po njih.

“Odlučila sam iz Varaždina doći po stvari jer mi je većina stvari koje posjedujem bila u Zagrebu”, kaže Magdalena, jedna od stotine studenata iz okolice Zagreba koji su jednako postupili. U cijeloj su državi zabranjena okupljanja, a u Domu Cvjetno naselje dogodilo se upravo to. Studenti, njihovi prijatelji i roditelji doputovali su iz obližnjih gradova u strahu od neadekvatnog zbrinjavanja stvari studenata.

“Svi su ti studenti i njihovi roditelji prolazili jedni pokraj drugih, nitko nije ni mogao poštivati pravilo razmaka od dva metra u toj situaciji. Čak niti djelatnici SC-a to nisu poštivali”, opisuje Mateo, ali dodaje da su se studenti i roditelji ponašali najbolje kako su znali s obzirom na situaciju te da je većina njih nosila maske i rukavice.

Studentski centar također naglašava da su svi zaposlenici koji su sudjelovali u akciji preseljenja bili opskrbljeni osobnim zaštitnim maskama i rukavicama.

“Pri useljenju osoba stradalima od potresa svakome je postavljeno pitanje je li osoba u samoizolaciji, je li bila u kontaktu s oboljelom osobom i ima li znakove respiratorne infekcije. Iste ove podatke provjeravao je u službenoj evidenciji djelatnik MUP-a na ulazu u paviljon”, dodaju iz Studentskog centra.

Gužva, selidba stvari, nemogućnost socijalnog distanciranja i dezinficiranja stvari i soba te zajednički prijevoz u jeku pandemije koronavirusa upravo su ono što najviše zabrinjava studente

Studenti koji su se zatekli u domu preseljeni su u 11. i 12. paviljon doma Stjepan Radić. Za njih je bio organiziran prijevoz do ZET-ovim autobusom, što je također izazvalo negodovanje studenata.

Pogledajte video Televizije Student o premještaju studenata…

STUDENTI PRESELILI, PRUŽILI KROV NAD GLAVOM STRADALIMA U POTRESU

Ivan Kužela snimio premještaj studenata iz doma Cvjetnog, koji su svoje studentske sobe prepustili onima čiji su domovi stradali u potresu. Kako je i sam stanar Cvjetnog, opisao je svoj dan – od poziva koji ga je zatekao u Bjelovaru i seljenja. Sve uz dobar osjećaj – da čini dobru stvar.

Objavljuje Televizija Student u Nedjelja, 22. ožujka 2020.

Gužva, selidba stvari, nemogućnost socijalnog distanciranja i dezinficiranja stvari i soba te zajednički prijevoz u jeku pandemije koronavirusa upravo su ono što najviše zabrinjava studente. Posljedice ovakvog okupljanja ljudi na širenje epidemije koronavirusa tek ćemo vidjeti u narednim tjednima.

Potrebna bolja komunikacija

Ipak, ima i onih koji podržavaju odluku o iseljavanju Doma Cvjetno naselje te smatraju da studenti nepotrebno dižu uzbunu. Neki su studente prozivali sebičnima zbog dolaska po svoje stvari koje će ‘već nekako’ biti zbrinute. Zbog svih nejasnoća, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu poslao je upit nadležnima. Odgovore su dobili, ali unatoč svemu nisu zadovoljni.

Mateo smatra da je to bio jako dobar potez jer su stali na stranu studenata koji željno iščekuju službena objašnjenja.

“Meni je samo jako žao i često nejasno zašto su studenti uvijek tako pokorni i puštaju da sve ide preko njihovih leđa”, pita se Matea Jakovina, donedavna studentica novinarstva.

“U ovim trenucima treba biti solidaran i pomoći onima kojima je najpotrebnije. Ipak, mislim da je SC mogao i morao uspostaviti bolju komunikaciju u ovoj situaciji sa studentima”, zaključuje Magdalena.