Foto: Pixabay

Nerijetko se u studentskim grupama na Facebooku mogu pročitati objave studenata koji se žale na neugodne susrete s nepozvanim i nepoznatim ljudima koji šetaju domovima. Sanacijski upravitelj Studentskog centra u Zagrebu Mirko Bošnjak izjavio je da je stupanj sigurnosti u studentskim domovima potkraj studenoga lani podignut na višu razinu, a da se to posebno tiče Studentskog doma “Stjepan Radić”, gdje se tijekom vikenda angažira dodatan broj zaštitara.

“U frekventnim danima, obično vikendom, uočavamo osobe koje nisu stanari doma u pokušaju zadržavanja u prostorima doma te ih na vrijeme sprečavamo u tome. Upravo zbog nepozvanih vanjskih posjetitelja, za studentski dom ‘Stjepan Radić’ odobreno je zatvaranje svih vanjskih ulaza osim kolnog u vremenu od 22 do pet sati”, objasnio je Bošnjak.

Imajte broj portira

Preporučio je studentima da u mobitele spreme brojeve portirnica da bi u izvanrednim slučajevima mogli odmah nazvati djelatnu osobu doma.

“Imamo vrlo malo prijava vezanih uz devijantno ponašanje. Studenti mogu biti mirni jer su studentski domovi sigurni za stanovanje“, poručio je Bošnjak. Ipak, neke situacije pokazuju da studenti ne mogu baš uvijek biti mirni.

Jedna od posljednjih koja je svoje iskustvo podijelila na društvenim mrežama studentica je iz Studentskog doma “Ante Starčević”, poznatijeg kao Šara. Ona tvrdi da je nepoznati muškarac ušao za njom u njezin paviljon. Napisala je i da je taj događaj prijavila zaštitarima i upravi.

“Molim vas, pripazite da zatvarate vrata do kraja, pogotovo po noći, jer očito ima svakakvih ljudi”, napisala je. Nažalost, ima i gorih slučajeva od tog. Drugoj djevojci, ovog puta stanarki Save, ukraden je laptop iz učionice dok je otišla na kratku stanku. Laptop joj je čuvala prijateljica. Prema djevojčinim riječima, “vidno nafiksani narkoman” ušao je u učionicu, nasrnuo na njezinu prijateljicu uz riječi: “Šta se ti mene imaš bojat? Je l’ se bojiš da ću ti nešto napravit?”, pa je prijateljica otišla po pomoć, a dok je nije bilo, nepoznati čovjek ukrao joj je laptop. Sve se događalo u kasnim noćnim satima.

‘Studenti mogu biti mirni jer su studentski domovi sigurni za stanovanje’, poručio je Bošnjak

“Frustrira me što sam ostala bez laptopa u domu koji je pod upravom države, što su mi policajci na moju prijavu i izjavu rekli kako se to moralo nekome dogoditi i što umjesto da su napravili sve što mogu, oni su mi prigovarali. A rekli su mi da što ja imam raditi u učionici u ovo doba noći i je l’ ja tako i kod kuće sjednem na stol kao sada kada sam s njima pričala te da oni vjerojatno neće ništa poduzeti“, napisala je razočarana studentica.

U objavi izražava nezadovoljstvo time da korisnici doma ne mogu u dom ući iza 22 sata ako ne pokažu zaštitaru iksicu i ključeve od sobe, dok istodobno nepoznata osoba može šetati domom i njoj ukrasti laptop.

Iz policije bez reakcije

Poznat je slučaj djevojke iz Cvjetnog naselja od prije nekoliko mjeseci kad joj je nepoznati muškarac pokušao ući u sobu. Prije toga joj je stajao pod prozorom. Ona je jedina koja je taj slučaj prijavila, iako je tih dana po riječima studenata ta osoba pokušavala ući u više soba.

“Meni nitko od mjerodavnih do dandanas nije javio ništa vezano za sve što sam prijavila Upravi doma Cvjetno i za razgovor obavljen s krim-policijom”, istaknula je studentica. Dodala je da, ako se ovako nešto ili još gore dogodi ponovno, spremna je podnijeti prijavu protiv nepoznatog počinitelja kao i pokrenuti istragu protiv mjerodavnih da se ustvrde propusti.

“Nije u redu da iako prema pravilima imamo pravo na sigurnost i privatnost u domu kojeg redovito plaćamo, a isto nam se vraća upravo suprotno tako da nam nepoznate osobe pokušavaju provaliti u sobu, ozbiljno narušavati privatnost, zastrašivati nas”, poručila je studentica. Spomenula je da je od kolega već čula za pokušaje krađe ulascima kroz prozor te da je spremna tražiti premještaj u dom na Savi.