StoryEditor

SJEDNICA SKUPŠTINE SZ-a Boras: ‘Subvencionirat ćemo privatni smještaj za 500 studenata koji nisu ostvarili pravo na dom‘

Sara Sabo imenovana je prvom koordinatoricom odbora zagrebačkih studentskih domova

01/10/2022 u 07:59 h
14045
SANDRA SIMUNOVIC/PIXSELL

Cijene studentskih domova neće rasti do daljnjega, a Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu (SZZG) inicirao je sufinanciranje privatnog smještaja studentima koji nisu ostvarili pravo na studentski dom. Radit će se na tome da se studentima s rubnih, slabo prometno povezanih dijelova grada omogući dodjela prava prehrane razine 2, a imenovana je i koordinatorica odbora zagrebačkih studentskih domova koja će nadgledati kako odbori troše 75.000 kuna koji su im, ove godine prvi put, namijenjeni iz proračuna SZZG-a. Sve su ovo vijesti sa sedme Sjednice Skupštine SZZG-a koja se održala u četvrtak, objasnio je predsjednik SZZG-a Ivan-Pavao Boras za Global.

500 kuna za 500 studenata

Zbog novih paketa Vladinih mjera cijene smještaja u studentskim domovima neće rasti do daljnjega. No nisu svi studenti smješteni u domu, prema nekim procjenama čak 90 posto studenata na privatnom je smještaju. Predsjednik SZZG-a Ivan-Pavao Boras naveo je da se održao sastanak na kojemu se govorilo o tome da su pronađena sredstva od 400 do 500 kuna subvencije za otprilike 500 studenata koji nisu uspjeli ostvariti pravo na smještaj u studentskim domovima. Sve kako bi im se pripomoglo u plaćanju privatnih smještaja, čije su cijene, prema Borasovim riječima, "otišle u nebo". Na studentskim je centrima da podijele tu kvotu od 500 studenata po studentskim gradovima.

image

Predsjednik Studentskog zbora Ivan Pavao Boras

IVANA PAUšIć/GLOBAL

Skupština SZZG-a ušla je i u raspravu o tome da bi trebalo na nacionalnoj razini pokrenuti pitanje djelomičnog sufinanciranja privatnih smještaja za studente. Te bi troškove pokrovali županije i gradovi, a o tome se raspravljalo i na sjednici Hrvatskog studentskog zbora u petak.

Trošenje se nadgleda

Boras je objasnio i da će se raditi na tome da se studentima koji imaju prebivalište u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a koji su loše prometno povezani s centrom, i kojima je Pravilnikom o prehrani propisana razina 1 prava na prehranu, omogući razina 2. Već su im se obratili studenti iz Turopolja, a kada za to dođe vrijeme, na službenim stranicama pozvat će i druge studente s istim problemom da im se jave.

Još jedna novost u radu SZZG-a je koordinatorica odbora studentskih domova Studentskog centra u Zagrebu, a na to mjesto izabrana je Sara Sabo. S obzirom na to da se ove godine prvi put u proračun SZZG-a stavlja 75.000 kuna za rad domskih odbora, potreban je netko tko će nagledati njihov rad i trošenje tog novca.

Dodatni plus koordinatora je što će studentski odbori sada imati kontinuitet u radu, s obzirom na to da se članovi samih odbora mijenjaju iz godine u godinu jer studenti dobivaju i gube pravo na dom, te će odsad imati i osobu koja će povezivati rad domskih odbora, objašnjava Boras.

Za neke projekte nije bilo vremena

Radom SZZG-a Boras je u isto vrijeme i zadovoljan i nezadovoljan. Naveo je da su promjene oko unutarnjeg ustroja i izmjena Statuta odrađene u startu, što smatra pozitivnim, isto kao i sudjelovanje SZZG-a u mnogim izmjenama zakona i pravilnika i različitim projektima, no nekima se, smatra, nisu stigli dovoljno posvetiti. Razlozi tome su problemi stvoreni Covid potvrdama, Zakon o ljudskom obrazovanju i izbori za rektora, što se sve događalo u njegovom mandatu i oduzelo mnogo vremena SZZG-u.

Neki od projekata kojima bi se u sljedećem mandatskom razdoblju htjeli više posvetiti, u suradnji s novom upravom, su Kulturni četvrtak i Sveučilišna sportska dvorana, za koju je Boras naveo da će iziskivati mnogo vremena jer je u pitanju infrastruktura. Također, žao mu je što se zbog nedostatka vremena i problemima oko Covida-19 nisu uspjeli dovoljno posvetiti projektima poput Ostani u Hrvatskoj i motiviraj se, SChoolFest i Sveučilišne brucošijade.

Vezani članci
23. rujan 2023 17:19