Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Zagrebački Studentski centar ponovno je domaćin Smotre Sveučilišta u Zagrebu, već 22. po redu, koja se održava od 23. do 25. studenoga. Riječ je o trodnevnoj manifestaciji koja se već tradicionalno svake godine održava u studenome i programom privlači srednjoškolce i njihove roditelje, kao i studente i sve ostale zainteresirane za visoko obrazovanje.

Sve što studenta zanima

Studenti također sudjeluju u osmišljavanju aktivnosti svojih fakulteta i akademija na izložbenim prostorima s ciljem da obogate svoju obrazovnu ustanovu novim intelektualnim snagama. Na smotri se predstavlja oko 80 sudionika, a ove godine, uz sveučilišne 34 sastavnice, predstavit će se i veleučilišta, visoke škole kao i ostali sudionici iz Hrvatske. Kao i prošlih godina, u sklopu suradnje između Sveučilišta u Zagrebu i srednjih škola, programe smotre prate i srednjoškolci iz cijele Hrvatske, koji na smotru dolaze u organiziranim skupinama.

“Sveučilište u Zagrebu i ove godine organizira smotru kako bi se učenici završnih razreda srednjih škola, studenti i svi zainteresirani informirali o studijskim programima i upisnim uvjetima, studentskome životu i uvjetima smještaja tijekom studiranja u Zagrebu”, poručuju organizatori.

Održava se i niz predavanja ‘Najbolje sa Sveučilišta’, a moći će se čuti i može li Beyonce spasiti demokraciju

No cilj je također i sudionike informirati o opremljenosti pojedinih fakulteta, kreativnim mjestima za zapošljavanje u pojedinim strukama te o brojnim drugim pojedinostima koje su mladima važne pri odlučivanju o upisu na fakultet. Ovim putem, smotra pruža jasne informacije budućim studentima, kako bi im olakšala izbor studija i budućeg zanimanja i postojećim studentima, o mogućnostima nastavka akademskog obrazovanja.

Najbolje sa sveučilišta

Ono što privlači studente i učenike diljem Hrvatske na Smotru već dvadeset i dvije godine inovativan je način na koji obrazovne institucije i ostale organizacije promoviraju svoju ustanovu širokoj javnosti. Kroz zanimljiva predavanja i radionice, fakulteti i visoke škole “lobirajući” privlače nove buduće kolege, a ostale organizacije i javnost nastoje zainteresirati i uputiti u svoje djelovanje.

Osim informiranja studenata o mogućnostima studiranja na preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima, ove se godine u sklopu programa Smotre održava i niz predavanja pod nazivom “Najbolje sa Sveučilišta”. U sklopu predavanja, nastavnici i studenti fakulteta i akademija Sveučilišta u Zagrebu na pristupačan način predstavljaju aktivnosti sastavnica Sveučilišta o kojima nema informacija u brošurama, na mrežnim stranicama ili društvenim mrežama.

Foto: Ante Delač

Tako, na primjer, Fakultet političkih znanosti za posjetitelje ima pripremljeno predavanje pod nazivom “Tko su celebrity-političari i može li Beyonce spasiti demokraciju?” a nastavnici s Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta pokušava zainteresirati sudionike za obrazovanje u polju kemije s predavanjem “Gdje ima dima… ima i vatre!”.

Interaktivna predavanja

Ljubitelji dramskih, likovnih i glazbenih umjetnosti mogu uživati u Francuskom paviljonu, gdje umjetničke akademije Sveučilišta u Zagrebu (Akademija dramske umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti i Muzička akademija) u okviru zajedničkog predstavljanja pripremaju niz aktivnosti. Glazbena akademija priprema i nastup iznenađenja!

Također, u skopu programa održavaju se i tri interaktivna predavanja, koje predvodi doktorand psihologije Božidar Nikša Tarabić, a na kojima studenti dobivaju savjete kako oblikovati motivacijsko pismo i životopis, što očekivati na selekcijskim intervjuima, kako razvijati osobine koje su ključne odlike uspješnih studenata i tako dalje.

Pokrovitelj Smotre, Grad Zagreb, na Smotri buduće studente želi informirati o besplatnim uslugama zdravstvenih ustanova u Zagrebu koje su namijenjene mladima kao i različitim programima savjetovanja koje organizira i provodi Gradski ured za zdravstvo. Na istom izložbenom prostoru, svoje aktivnosti predstavlja i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa – HUHIV.

Kao i prošlih godina, u sklopu suradnje između Sveučilišta u Zagrebu i srednjih škola, programe smotre pratit će srednjoškolci iz cijele Hrvatske, koji će na Smotru Sveučilišta u Zagrebu stići u organiziranim skupinama. U četvrtak 23. i petak 24. studenoga Smotra je otvorena za posjetitelje od 10 do 18 sati, a u subotu 25. studenoga od 9 do 15 sati.

Global je medijski pokrovitelj SMOTRE SVEUČILIŠTA 2017.