Foto: Pexels

Broj državnih stipendija, 3400, koje će ministarstvo dodijeliti redovnim studentima upisanim na studijske programe u STEM područjima znanosti ostaje isti kao prethodnih godina, odlučio je ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs.

Studenti koji prvi put upisuju prvu godinu studija pravo na STEM stipendiju ostvaruju ovisno o rezultatima državne mature, dok studenti viših godina moraju zadovoljiti uvjet od najviše 120 postignutih ECTS bodova na studijskom programu, do akademske godine za koju se dodjeljuje stipendija. Stipendija iznosi 1200 kuna mjesečno, a dodjeljuje se za razdoblje od listopada 2020. godine do lipnja 2021. godine.

Za STEM stipendiju Ministarstvo znanosti i obrazovanja samo prepoznaje studente u sustavu te ih zatim o tome obavještava putem elektroničke pošte. Izabrani studenti imaju određeno vrijeme za provjeru točnosti podataka, nakon čega kreće kreiranje rang listi.

Sredstva za isplatu stipendija osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u okviru projekta “Dodjela stipendija studentima u prioritetnim područjima (STEM)”, koji je dio Operativnoga programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”, stoji u odluci Ministarstva.