Foto: Vilim Hlušička/Global

U Studentskom domu Stjepan Radić djeluje samo pet asistenata na dvadeset i četiri studenta s invaliditetom, odnosno gotovo pet studenata na jednog asistenta, a u Studentskom naselju Cvjetno asistenata nema. Studentima s invaliditetom studiranje je već ionako teže no ostalima, a kada usluga domske asistencije ne može biti potpuno funkcionalna, tada nastaje pravi problem. No oni se u takvoj situaciji vrlo dobro snalaze i slažu se kako bi o toj tematici trebalo više govoriti.

Nedostatak novca

“Smatram da je usluga domskih asistenata vrlo dobra, s obzirom na brojnost korisnika. Naravno da bi ih trebalo biti više, jer bi se tako smanjilo vrijeme čekanja na uslugu. Asistente kontaktiramo telefonski, te tako dogovorimo termin pružanja usluge. Ako nam nešto treba hitno, tada zovemo asistente više puta i tako dobivamo prioritet pri pružanju usluge”, izjavio je Vid Bonča, student Filozofskog fakulteta koji se iz Pule preselio u Zagreb.

Foto: Vilim Hlušička/Global

Smatra da je osnovni problem u studentskom domu neinformiranost kada je riječ o usluzi domske asistencije, zbog čega je odziv na natječaj za domske asistente znantno slabiji. Kao potencijalno rješenje vidi povećanje edukacije kojom bi se sve buduće asistente uputilo u tematiku i tako kvalitetno pripremilo za rad.

Domskih je asistenata premalo, negdje ih nema uopće

Što se tiče Cvjetnog, o tom je problemu bilo govora na mnogim sastancima.

“Rješenja nije nađeno, te se nikakve konkretne mjere nisu poduzele. Cvjetno je tako i dalje bez asistenata”, tvrdi Nevena Zubčić, studentica koja tamo živi. Ona smatra da je problem u novcu. Dok se u studentskim domovima ništa ne mijenja, iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom imaju optimističan stav.

Smatra da je osnovni problem u studentskom domu neinformiranost kada je riječ o usluzi domske asistencije, zbog čega je odaziv na natječaj za domske asistente znantno slabiji

“Suradnja s Udrugom Zamisli ključna je za ovo pitanje, s obzirom da se oni dugi niz godina bave osobama s invaliditetom. Mi odličnu surađujemo s njima, a o domskim asistentima još nismo dobili nikakav upit ili pritužbu. Predviđamo kako će se situacija riješiti zajedničkim dogovorom na nekom od predstojećih sastanaka”, izjavila je zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević.

Koordinatori šute?

Iz ureda pravobraniteljice dodaju kako im je poznato da studentski domovi imaju svoje predstavnike za osobe s invaliditetom. Ana Marija Mandić koordinatorica je za studente s invaliditetom u Studentskom domu Stjepan Radić, ali nam ni nakon niza upita i poziva nije odgovarala.

Pekeč Knežević navodi kako dosad nije bilo aktivne suradnje s koordinatorima, ali da su uvijek otvoreni za nove prijedloge u svrhu poboljšanja usluge. Studenti s invaliditetom i dalje često održavaju zajedničke sastanke na kojima razmatraju moguća poboljšanja života u studentskom domu. Iako situacija s asistentima nije na zavidnoj razini, tvrde kako im to ne smeta dok vlada prijateljska atmosfera. Svaki student u domu aktivno sudjeluje u društvenom životu i uspješno zadovoljava sve svoje potrebe unatoč invaliditetu.

Udruga Zamisli

Udruga Zamisli iza sebe ima niz uspješnih projekata kroz koje poboljšavaju život osoba s invaliditetom u Zagrebu. Otvoreni su za upite svih studenata i aktivno se bave rješavanjem njihovih nedoumica. Raznim interaktivnim radionicama udruga Zamisli postala je vodeća kada je riječ o studiranju za osobe s invaliditetom u Zagrebu. Studenti se u udrugu mogu javiti na e-poruku: udruga@zamisli.hr.