Foto: Zrinka Medak/Global

Kako će se provesti nadoknada izgubljenih predavanja na fakultetima, seminara i vježbi, što će biti s propuštenim kolokvijima i hoće li studenti dobiti bilo kakvu vrstu pomoći ili izlaženja u susret jednom kad štrajk završi, a fakultetske obveze bude potrebno izvršiti – pitanje je na koje brojni studenti očekuju odgovor. I među njima su, baš kao i među cijelom populacijom, mišljenja podijeljena.

Nakon što su nam se obratili studenti koji su jedan dan štrajka na fakultetima odlučili provesti učeći u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, ali su ih i tamo zbog solidariziranja u štrajku dočekala zatvorena vrata, odlučili smo provjeriti kakve će posljedice štrajk imati za studentsku populaciju.

Pokvareni planovi za učenje

“Podržavam štrajk prosvjetara jer završavam fakultet nakon kojeg bih trebao biti profesor. Smatram da je potrebno podići plaće prosvjetarima jer ipak mi radimo s djecom i to je dosta odgovoran posao. Sigurno da štrajk utječe na studente, ali opet ne previše negativno, mislim da se sve može pohvatati”, kaže Josip Ištvanić, student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.

“U početku sam podržavao štrajk prosvjetara, ali mislim da se sad to već previše oteglo”, mišljenja je pak Matej Šimičić, student Tehničkog veleučilišta u Zagrebu.

Sama bit štrajka je blokiranje sustava, ali kako taj štrajk traje već mjesec dana i ne nazire mu se kraj, sve češće se postavlja pitanje kako će to utjecati na učenike i studente. O posljedicama za studente u medijima se malo govori, ali i oni strahuju da neće uspjeti ispuniti svoje obveze na vrijeme. Stoga mnogi ovise o učenju u NSK.

Brojni studenti su se u ovo vrijeme intenzivnih kolokvija našli u poprilično neugodnoj poziciji

No zaposlenici NSK studentima su objasnili kako je radno vrijeme knjižnice bilo skraćeno upravo iz solidarnosti prema kolegama iz obrazovnog sustava. Budući da je NSK brojnim studentima jedino adekvatno mjesto za učenje, skraćenim radnim vremenom te onemogućavanjem večernjeg učenja i drugih usluga, brojni studenti su se u ovo vrijeme intenzivnih kolokvija našli u poprilično neugodnoj poziciji.

“Skraćeno radno vrijeme NSK mi je donekle pokvarilo planove budući da se tu jedino mogu skoncentrirati na učenje. Mislim da će se štrajk  loše odraziti na učenike i studente jer će sve to morati nadoknađivati, ali općenito mislim da štrajk prosvjetara ima smisla”, ističe Leo Karasman, student Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

“Podržavam štrajk, ali nisam sigurna je li potrebno da se štrajku priključe i zaposlenici NSK. Budući da većinom za svoje kolokvije učim ovdje, ovo skraćivanje radnog vremena mi to dosta otežava”, kaže Marija Lubina, studentica Fakulteta političkih znanosti.

“Štrajk upravo i služi ometanju uobičajenog funkcioniranja sustava, a o nadoknadi propuštenih predavanja i sličnim pitanjima govorit ćemo više kada štrajk završi”, kratko je odgovorio prof. dr. sc. Igor Radeka iz Sindikata

“O skraćenom radnom vremenu saznala sam tek po dolasku u NSK, to mi je pokvarilo planove jer sam htjela tu provesti cijeli dan, ali sada moram ići doma ranije”, dodaje Ivona Klarić, studentica Tehničkog veleučilišta u Zagrebu.

Na upit o cijeloj situaciji, iz Odsjeka za Marketing i komunikacije NSK su kratko odgovorili da će “u slučaju nastavka štrajka, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu nastaviti sukladno mogućnostima organizirati rad ustanove”.

No, nije NSK jedino mjesto gdje studenti pronalaze svoje “utočište” za učenje u vrijeme kolokvija. Tu su i fakultetske knjižnice, pa smo se odlučili kontaktirati nekoliko Zagrebačkih fakulteta kako bismo vidjeli kako oni funkcioniraju za vrijeme štrajka.

“Što se tiče Kineziološkog fakulteta, sve službe rade, a studenti imaju knjižnicu i dodatan prostor za rad dostupne. Mi se trudimo da fond sati bude odrađen, studentima stojimo na raspolaganju i mislim da, barem što se KIF-a tiče, neće biti nikakvih posljedica po studente vezano uz štrajk prosvjetara” rekao nam je prof. dr. sc. Goran Sporiš s Kineziološkog fakulteta.

“Na svakom nastavniku je da individualno odluči hoće li sudjelovati u štrajku te na koji će se način raditi reorganizacija nastave tj. nadoknade. Isto tako o radu knjižnice i čitaonice odlučuje voditeljica knjižnice, koja dosad na svaki dan štrajka nije radila”, rekla je  doc. dr. sc. Ana Pažanin s Fakulteta Političkih znanosti.

‘Studenti mogu kući’

S Filozofskog fakulteta kontaktirali smo dr. sc. Ivanu Bašić koja kaže kako je „na svakom profesoru da individualno odluči hoće li štrajkati, da je fakultet otvoren, a knjižnica i čitaonica ne rade za vrijeme štrajka“, a na pitanje imaju li studenti filozofskog fakulteta neko alternativno mjesto za rad i učenje unutar fakulteta, kratko je komentirala kako “studenti mogu ići kući”.

Studenti su podijeljeni, mnogi se žale na probleme i poteškoće koje su ih snašle zbog štrajka, ali isto tako brojni studenti podržavaju štrajk i smatraju kako situacija i nije tako loša.

Nažalost, nakon višestrukih upita do objave ovog članka nismo dobili odgovor iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, na upit o njihovu mišljenju što se tiče nadoknade izgubljenih predavanja i rješenjima za probleme studenata. Ipak, uspjeli smo kontaktirati Nezavisni sindikat znanosti i obrazovanja.

“Štrajk upravo i služi ometanju uobičajenog funkcioniranja sustava, a o nadoknadi propuštenih predavanja i sličnim pitanjima govorit ćemo više kada štrajk završi”, kratko je odgovorio prof. dr. sc. Igor Radeka iz Sindikata.