Foto: Pixabay

Sadašnji i bivši studenti stručnih studija strahuju od ukidanja odgovarajućeg stupnja kvalifikacije koja im se dodjeljuje nakon završetka studija. Time bi se dovelo u pitanje mogućnost budućeg zapošljavanja jer bi im prema Zakonu srednjoškolska kvalifikacija bila i posljednja, piše Slobodna Dalmacija.

Ustavna odluka o ukidanju stečenog kvalifikacijskog zvanja naišla je na brojne kritike studenata, ali i zagrebačkog rektora Damira Borasa te četiri pravna fakulteta. Tako je novi Zakon o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, koji je trebao početi vrijediti od prvog dana 2021. godine, ukinut. Međutim, ako se do 31. prosinca ove godine ne pojavi novo rješenje, tada bi Ustavni sud mogao povratiti raniju odluku. 

U strahu od gubitka kvalifikacija te pada popularnosti stručnih studijskih programa, studenti su još u lipnju osnovali Inicijativu 300=300, a zatim i Facebook grupu pod nazivom ‘Stop diskriminaciji stručnih studija’ koja danas broji 7000 članova. Cilj inicijative je pronalaženje rješenja za spas akademskih naziva na stručnim i specijalističkim studijima, a bavi se i prikazivanjem problematike Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, govori jedna od inicijatorica Inicijative i studentica Dijana Radovniković.

Na čelu Ministarstva znanosti i obrazovanja nalazi se prof. dr. Radovan Fuchs na čiju pomoć računa veliki broj studenata. Zatražen je hitan sastanak koji se trebao održati još sredinom kolovoza, a na novi upit oko sastanka Ministarstvo nije dalo odgovor.

“Svjesni smo činjenice da su Ministarstvo i novi ministar imali pune ruke posla oko organizacije nove školske godine u epidemiološki izazovnim uvjetima, te je to razlog zašto smo pokazali razumijevanje oko datuma sastanka. No, sada smatramo da je vrijeme da se sjedne za stol i porazgovara jer nam vrijeme istječe. Također, nadamo se hitnoj intervenciji ministra u ovom pitanju, s obzirom na to da je prijedlog novog zakona već pripremljen u mandatu ministrice Divjak te tražimo da prije bude poslan u proceduru”, komentirala je Radovniković.