Foto: Freepik

Obavljati fakultetske obaveze studenticama uz dijete nimalo nije lako, pogotovo uz novi Zakon koji im uskraćuje mnogo korisnih studentskih prava. O tome kako je studirati, a istovremeno biti i roditelj, pitali smo nekoliko studentica koje su prošle taj veliki izazov.

“Za trudnoću sam saznala u prosincu prošle godine, u vrijeme kolokvija i puno obveza oko faksa. Odlučila sam da neću uzimati godinu mirovanja, nego se dobro organizirati, ali mi profesori nisu ni na koji način olakšavali“, priča Iva, studentica filozofije.

Profesori nisu popuštali

“Nisam očekivala da me oslobode svih obaveza i da mi popuštaju zbog trudnoće, ali me nisu ni djelomično htjeli osloboditi od predavanja – ipak su tu bile jutarnje mučnine, teško sam hodala i brzo se umarala“, objašnjava za Global studentica koja je redovito dobivala dodatne zadatke i seminarske radove kako bi opravdala nedolaske na predavanja za koja je imala doktorsku ispričnicu, a neki profesori su joj čak i dobacivali neukusne šale.

“Jedan profesor mi je na usmenom ispitu čak dobacio kako će mi pukniti vodenjak od stresa, što meni nije bilo nimalo smiješno“, kaže.

‘Nisam očekivala da me oslobode svih obaveza i da mi popuštaju zbog trudnoće, ali me nisu ni djelomično htjeli osloboditi od predavanja – ipak su tu bile jutarnje mučnine, teško sam hodala i brzo se umarala’, objašnjava za Global studentica

Ministarstvo znanosti i obrazovanja smatra da je pravo uzimanja mirovanja obveza moguće ostvariti zbog trudnoće, kao i zbog porodiljnog dopusta kojim se majka ili otac djeteta mogu koristiti do godine dana djetetovog života. S obzirom na mirovanje studentskih obaveza, Zakon o obavljanju studentskih poslova, donesen prošle godine, nalaže kako će takvim studentima mirovati i sva prava koja bi inače ostvarili – smještaj u studentskom domu, pravo na subvencioniranu prehranu te pravo na mogućnost obavljanja studentskih poslova putem studentskih ugovora, ali mogu polagati ispite za koje su ostvarili uvjete.

Nedovoljno vremena

Iako godina dana mirovanja nakon porođaja zvuči dovoljno, ove studentice nas razuvjeravaju.

“Mislim da bi trebali imati pravo mirovanja bar dvije godine, jer prebrzo vrijeme prođe uz malu bebu, a već se moramo vratiti studentskim obvezama koje zahtijevaju izuzetan napor, trud i posvetu, kao i odgajanje djeteta“, priča nam Kristina, studentica Fakulteta za odgojne i obrazovane znanosti, koja je uspješno završila preddiplomski studij i trenutno ju čekaju još dvije godine diplomskog studija.

Što ako dođe do komplikacija tijekom trudnoće i potrebnog strogog mirovanja i njege, ima li tada pravo studentica uzeti mirovanje i ubraja li se ono u dozvoljenih godinu dana?

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odgovara: “Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju propisano je da student ima pravo na mirovanje obveza studenta između ostalog i za vrijeme trudnoće i do godine dana starosti djeteta“. Studenti roditelji imaju mogućnost dobivanja porodiljne naknade, koja iznosi 2328 kuna, kao i ostvarivanja stipendije resornog Ministarstva za posebne skupine studenata.

Nakon porodiljnog, samo stipendije

Magdalena, također studentica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, govori nam kako to nije dovoljno za studente koji, osim studentskih obaveza, moraju voditi brigu o svom djetetu.

“Nažalost, moj porodiljni je završio i smatram da je to ogroman propust države što dodatno ne financira majke studentice. Naša primanja jednaka su kao i primanja majki koje su nezaposlene“ ističe.