Foto: Pixabay
Prof. psih. Ivana Mrgan

Nove obveze, akademske i one druge, balansiranje između starih i novih uloga, da i ne spomenemo muke po cimerima…

Početak akademske godine donosi mnoštvo uzbuđenja i izazova. Ta nova životna faza uključuje svladavanje niza životnih, ali i akademskih vještina. S druge je strane to i prava prigoda za razvoj samostalnosti, novih interesa i uspostavu zanimljivih prijateljstava. Ako vam se, čitajući ovaj popis novih razvojnih zadataka, grlo steže, i javlja “neka, hvala” impuls, duboko udahnite i nastavite čitati. Sve to iščekivanje, zabrinutost i dvojbe očekivani su i imaju rok trajanja.

Kako biste izbrusili svoje vještine za što uspješniji početak akademske godine preporučujemo:

Pazite na ravnotežu obveza i slobodnog vremena. Eksplozivan start često zna rezultirati kratkom utrkom. To ne znači da se nećete posveti studentskim obvezama, ali važno je pobrinuti se i za ostale potrebe i interese te kvalitetu života tijekom studija.

Trudite se ostati u kontaktu s osobama s kojima ste bliski, bez obzira na to gdje su. To će pomoći da novo mjesto bude malo manje strano, a i izvor su podrške u ovo izazovnoj fazi. Svakako budite realistični o vremenu koje im možete posvetiti i obratno – ovo je i njima zahtjevno razdoblje.

Uključite se u aktivnosti i organizacije u sklopu fakulteta ili novog mjesta/grada. Studentske udruge, klubovi studenata, kao i događanja na kojima možete susresti pojedince interesa sličnih vašima mogu biti prava inspiracija da se aktivno uključite i živite studentski život punim plućima.

Održavajte dnevnu rutinu, usmjerite se na dnevne i tjedne zadatke. Pokušajte ne zanemariti potrebu za fizičkom aktivnošću i pazite na prehranu. Održavanje zdravog tempa i ravnoteže različitih životnih uloga zahtijeva aktivnu brigu o sebi i svojim potrebama.

Budite znatiželjni, otvoreni i strpljivi prema sebi, ali i prema drugima. Pohvalite se i nagradite i za male pomake, to je ono što će vam pomoći da ustrajete. Očekujte i teške dane, to su prolazna razdoblja u kojima je potrebno da tražimo i pružamo potporu.

Osim akademskih, razvijajte i druga znanja te praktične vještine poput rješavanja problema, upravljanja financijama, organizacije vremena, socijalnih vještina i sl. Osjećat ćete se samostalnije i spremnije za suočavanje s različitim izazovima, akademskim i onim drugima.

RUBRIKA U SURADNJI S:

prof. psih. Ivana Mrgan,
kognitivno-bihevioralna terapeutkinja

Centar za osobni razvoj Apsiha

E-mail: ivana@apsiha.hr