Foto: eSTUDENT

Gotovo da nema dana u posljednje dvije godine da nismo mogli pročitati barem jednu vijest o odlasku mladih iz Hrvatske, o tome kako nam je reforma sustava obrazovanja potrebna i da mladi nisu dovoljno zainteresirani za događaje u društvu. Sve takve rasprave svedu se na kritike i komentare preko društvenih mreža, a prave konkretne poteze Vlade i građana još čekamo. No tu se postavlja i pitanje: nisu li mladi ti koji trebaju ostati i djelovati?

Put prema poslovnom svijetu

Danas su mladi prilično pasivni i rade samo ono što moraju. Vlada mišljenje da volontiranje i aktivnije uključivanje u udruge i ostale zajednice koje se bave društvenim angažmanom ne donosi zaradu i da je to samo trošenje vremena. Umjesto toga, mnogo je zabavnije vrijeme provoditi u klubovima i na društvenim mrežama.

Ipak postoje i oni koji su svjesni da samim studiranjem, odnosno završavanjem fakulteta, pojedinac ne postaje kompetentan na tržištu rada, da ne stječe sve potrebne vještine koje će ga pripremiti za poslovni svijet. Jedan od njih je i Ivan Kunović koji je otvorio obrt za pouku robotike i programiranja Robokacija. Ivanu je za taj pothvat pomoglo članstvo u udrugama za koje kaže da je u njima dobio dozu poslovne profesionalnosti, ali i mnogo kontakata, prijatelja i znanaca.

“Samo završavanjem fakulteta mislim da gotovo nitko nije konkurentan. Studentske udruge tu daju važnu notu, a to je prvi kontakt s poslovnim svijetom na gotovo svakodnevnoj razini, samopouzdanje u komunikaciji s poslovnim svijetom, a s druge strane, veliku prigodu za lako stjecanje novih prijatelja”, kaže Kunović.

Tea Zavacki (Foto: Privatna arhiva)

Tako Ivan sada sa svojom Robokacijom provodi radionice za djecu i odrasle, a da je zainteresiranost velika pokazuje i više od 300 održanih radionica. Na njima djeca mogu naučiti osnove programiranja, te kako sastaviti vlastitog robota.

Tea Zavacki radi kao inženjer-konzultant-trener. Ističe kako radi posao koji je oduvijek htjela, a za koji su joj govorili da ne postoji. Studirala je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva gdje je i naučila inženjerski dio posla, a za sve ostalo kaže da je posljedica studentskih projekata, natjecanja i konferencija na kojima je tijekom studija sudjelovala. Ta mlada i ambiciozna osoba smatra da joj je sve ono što je radila tijekom studiranja pridonijelo da stvori ono što ima danas.

‘Zahvaljujući svemu što sam radila kad nisam morala, danas imam posao koji obožavam. I to isto bih poželjela baš svakome’, kaže Tea Zavacki

“Kreiram sadržaj portala, držim treninge za studentske udruge i neprofitne organizacije, govorim na konferencijama. Zahvaljujući svemu što sam radila kad nisam morala, danas imam posao koji obožavam. I to isto bih poželjela baš svakome”, kaže Zavacki.

Važno i formalno obrazovanje

Ona kaže da studentski aktivizam ima važnu ulogu u profesionalnom razvitku.

“Svog prvog ‘šefa’ upoznala sam još na preddiplomskom studiju, tijekom studentske konferencije koju sam organizirala. Ideja o TeaTimeu je proizašla iz dobre knjige, a za konačnu realizaciju i pokretanje bloga zaslužan je jedan ‘sasvim običan’ TEDx govor. Sve važne ‘kockice’ u mojoj karijeri posložile su se zahvaljujući onome što sam radila osim studiranja”, dodaje Zavacki.

Tea nikako ne zanemaruje važnost formalnog obrazovanja odnosno studiranja te ističe kako ju je svaki segment studiranja nečemu naučio.

“Valuta poslovnog svijeta je – iskustvo. I formalno iskustvo studiranja je vrijedno. Neka predavanja su me naučila postavljati prava pitanja, a ispiti su me naučili na fokusiran rad u stresnim uvjetima. Fakultet me naučio kako biti vrstan inženjer”, govori Zavacki.