Foto: Pexels

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za rad studentskih domova u novoj akademskoj godini. Upute donesene početkom karantene ostale su na snazi, no dodane su i nove, sve u svrhu sprječavanja širenja virusa.

Posjete studentima nisu dozvoljene kao ni održavanje zabava u zatvorenim i otvorenim prostorima Studentskog Centra. Ako se kod studenta pojave znakovi bolesti ili mu se odredi mjera samoizolacije dok stanuje u Domu, napustit će Dom uz zaštitnu masku i u pratnji roditelja ili druge punoljetne osobe iz istog kućanstva u najkraćem mogućem roku. Do njihova će dolaska student biti smješten u prostoriju za izolaciju koju je potrebno prethodno odrediti za tu svrhu.

Obavezno mjerenje tjelesne temperature

Iz HZJZ-a poručuju studentima da imaju toplomjer s kojim će svako jutro i večer mjeriti tjelesnu temperaturu te voditi pisanu evidenciju koju će dati na uvid nadležnima. U svojim sobama studenti ne moraju nositi masku, kao niti u učionicama ako je osiguran potreban razmak. Preporučuju se platnene maske, dok je medicinska maska nužna samo za osobe kod kojih se sumnja na COVID-19 i onih koji su u doticaju s njima.

“U svaku sobu potrebno je smjestiti što manji broj studenata, ovisno o kapacitetima Doma i broju korisnika. Krevete u sobama neophodno je razmjestiti tako da su međusobno razmaknuti najmanje jedan i pol metar gdje je god to moguće. Broj i raspored korisnika po sobama, ako je moguće, potrebno je organizirati tako da u jednoj sobi borave studenti koji zajedno borave na nastavi na visokom učilištu ili studenti koji inače zajedno žive. U sobi ne bi trebalo biti smješteno više od tri studenta. Nakon što se odredi sastav soba, treba izbjegavati njihovo miješanje”, piše u uputama.

Svakodnevna dezinfekcija prostorija

U domovima je neophodno osigurati laku dostupnost odgovarajućeg potrošnog materijala u dovoljnoj količini, poput sapuna, dezinficijensa, papirnatih ručnika i maramica, maski, toplomjera i slično. Potrebno je najmanje jednom dnevno dezinficirati zajedničke prostorije, sobe i sanitarne čvorove te često dodirivane površine. Redovito provjetravanje Doma je također nužno.

Osim pojačane higijene prostora, važno je pojačati i osobnu higijenu korisnika i djelatnika. Potrebno je izbjegavati dodirivanje usta, nosa, očiju, i lica rukama, a ruke je važno prati redovito i pravilno te ih je neophodno sušiti papirnatim ručnicima za jednokratnu upotrebu koje je nakon korištenja potrebno baciti u koš za otpad s poklopcem. Preporučuje se i izbjegavanje dijeljenja obroka, čaša, šalica, posuđa, pribora za jelo, higijenskih potrepština i školskog pribora s drugim osobama.

Preporučeni razmak između djelatnika i korisnika je prema mogućnostima jedan i pol ili dva metra. U sobe ne smiju ulaziti osobe iz drugih soba, osim uz zaštitnu masku u nužnim situacijama. Potiču se aktivnosti na otvorenom, a prednost se daje onima u kojima nema fizičkog kontakta. Igranje športskih igara moguće je samo između studenata iz iste sobe odnosno grupa soba.