Foto: Privatna arhiva

Mnogi studenti, osim redovitog polaženja nastave na fakultetu, odlučuju naučiti nešto drukčije, uz članstvo u studentskim klubovima. U Zagrebu gotovo na svakom fakultetu postoji barem jedan studentski klub. Studentima se tako pruža jedinstvena prigoda za širenje vidika različitim aktivnostima, poput organiziranja konferencija, druženja, tribina, kvizova i sl. Osim toga, omogućuje im se i širenje poznanstava i veza, ali i daje mogućnost za konkurentniju biografiju što poslije, u daljnjem obrazovanju i radu, može mnogo vrijediti.

Važnost komunikacije

Patrick Bedić iz Debatnog kluba s Ekonomskog fakulteta kaže da se “upravo iskustvo rada u organizaciji projekata, a s druge strane dobre prezentacijske vještine u prezentiranju samog sebe, mogu pokazati kao izvrsna kombinacija u traženju posla nakon studentskih dana”.

Rad njihova kluba temelji se na organiziranju debata, sastanaka, projekata i konferencija za mlade, pri čemu veliku važnost pridaju argumentiranim raspravama i dijalozima. Svaki tjedan na sastancima vježbaju javne nastupe, uče o govoru tijela i načinima prezentiranja, što im pomaže u oslobađanju treme tijekom izlaganja pred mnogo ljudi.

Mjesta odmora, ispijanja kava, ali i studentskog aktivizma

Već tri godine zaredom organiziraju i Govorničku školu u Crikvenici, a pripreme za ovogodišnje najveće izdanje dosad već su počele. Važnosti komunikacije i širenja veza svjesni su i članovi zagrebačkog Kluba studenata geografije.

“Komunikacijom ostvarujemo brojne konekcije s profesorima, u smislu traženja stručne pomoći i povezivanja znatno većeg znanja profesora s nama studentima”, objašnjavaju njihovi aktivni članovi.

Unatoč mnogim preprekama s kojima se suočavaju, studentski klubovi postavili su vrlo visoku ljestvicu uspješnosti u ostvarivanju svojih projekata.

Klub studenata geografije ponosi se prošlogodišnjim Međunarodnim multidisciplinarnim kongresom pod nazivom “Urbana utopija”, kojim se nastojalo steći dublji uvid u problematiku planiranja urbanih prostora, a ove godine za rujan pripremaju godišnji kongres EGEA-e u Selcu čija će se središnja tema “Realize rural” dotaknuti problematike ruralnih prostora.

Problemi s prostorom

Svoj noviji projekt, Geokviz, održavaju svaki mjesec u nekom od zagrebačkih kafića jer nemaju svoj prostor za rad na Geografskom odsjeku PMF-a. Klub se tako bori s problemom pripremanja velike količine materijala za organizaciju njihovih projekata, skupova i kongresa, jer im je 2007. godine oduzeta mala prostorija na Odsjeku, te jedino što od tada imaju jest ormarić koji je uvijek pun do vrha.

Foto: Privatna arhiva

“Svjesni smo da je Odsjek malen, ali mogu se napraviti neke preinake u rasporedu prostorija, čime bi se KSG-u mogla dodijeliti jedna prostorija. No kako to obično biva, nikome to nije u interesu osim članovima Kluba”, kaže Matej Žgela, dopredsjednik Kluba. Dodaje da su tijekom ovih 11 godina o tom problemu razgovarali s profesorskim vijećem, ali rješenje se još ne nazire.

“Ostaje samo žal što KSG, kao studentska udruga koja promiče geografiju u velikom smislu, nema svoju vlastitu prostoriju na matičnom Odsjeku, a koja nam je jako važna”, zaključuje Matej.

Klub se bavi organizacijom studentskog društvenoga i kulturnog života na Filozofskom, pregovorima s Upravom o boljim uvjetima za studente, sudjeluje u borbi za studentska prava, te pruža mjesto za odmor, druženje i učenje, kaže Mirta, članica KSFF-a

S druge strane, jedan od zaštitnih znakova Kluba studenata Filozofskog fakulteta upravo je njihova dojmljiva prostorija pokraj ulaza u Fakultet iz koje se nerijetko može čuti glazba. Tko god da se našao na Filozofskom fakultetu, sigurno ju je zapazio i poželio ući jer izgleda kao kafić.

Mirta Šutej ističe da kroz KSFF djeluju sekcije koje nisu isključivo vezane za određeni studijski smjer, pa se tako svi studenti, čak i oni s drugih fakulteta, mogu učlaniti u kazališnu sekciju Gastritis, LGBTIQ inicijativu AUT, šah sekciju ili book club.

Tulumi za završetak godine

“KSFF se bavi mnogim stvarima – organizacijom studentskog društvenog i kulturnog života na Filozofskom, pregovora s Upravom fakulteta o boljim uvjetima za studente, sudjeluje u borbi za studentska prava, pomaže studentima u pripremi projekata i na kraju, pruža studentima mjesto za odmor, druženje i učenje”, kaže Mirta i prepričava da se nekad iz rasprava s tzv. šanka rodi tema za seminarski ili čak diplomski rad. Tako je jedna njezina kolegica prošle godine gotovo cijeli diplomski rad napisala u Klubu i poslije obranila s odličnim, a njezina priča nije jedina takva ovdje.

Svake godine u svibnju organiziraju i malonogometni turnir poznat po grahu za igrače i volontere. Zadnji dan predavanja, prije početka ispitnih rokova, organizira se najveći tulum pod nazivom Open Air. Tada na parkiralištu ispred fakulteta, stube ispred ulaza postaju velika pozornica na otvorenom na kojoj se izmjenjuju razni izvođači, a tulum je ujedno i dar studentima za ne/uspješno preživljenu akademsku godinu.