Foto: Matea Petrović/Global

Nediljko Jerković, student druge godine diplomskog studija na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, novoizabrani je predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu (SZZG) za akademsku 2017./2018. godinu. U ambicioznom programu koji je predstavio pri iznošenju svoje kandidature, Jerković je stavio naglasak na prepoznatljivost i pristupačnost SZZG-a, studentske projekte, studentski sport i e-indeks.

Važnost zbora

S početkom nove akademske godine održane su i konstituirajuće sjednice studentskih zborova sastavnica pa tako i ona Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Važnost studentskih zborova posebno je vidljiva u posljednje vrijeme jer sve više studenata postaje svjesno svojih prava, osobito kada se krše.

SZZG najveće je predstavničko tijela studenata, a čine ga predstavnici studentskih zborova sastavnica, te oni studenti koji su izabrani na izborima za Studentski zbor Sveučilišta. Bivši predsjednik zbora, student Medicinskog fakulteta Sandro Gašpar predao je svoje mjesto novoizabranom kolegi Nediljku Jerkoviću. O važnosti koju donosi njegova uloga, ali i o samom zboru, rekao je u nekoliko rečenica.

Za prve vidljive pomake na bolje i novi predsjednik je svjestan da treba pričekati neko vrijeme

“Studentski zbor je vrhovno predstavničko tijelo studenata Sveučilišta u Zagrebu te svojim moralnim i odgovornim djelovanjem predstavlja temelj za buduće uspjehe Sveučilišta. Također, SZZG je pokretač svih važnih promjena u našem društvu te se svakodnevno na razini sastavnica i na razini Sveučilišta bori za dobrobit studenata”, kazao je Jerković.

Za prve vidljive pomake na bolje i novi predsjednik je svjestan da treba pričekati neko vrijeme.

“Potrebno je dosta vremena tako da treba odmah krenuti s radom. Neke stvari neće biti moguće realizirati u godinu dana koliko traje mandat, ali stvari poput e-indeksa i pristupačnosti Studentskog zbora kroz uključivanje što više studenata u rad SZZG-a je definitivno moguće implementirati u godinu dana”, rekao je Jerković.

Veći kapacitet domova

U razgovoru s Nediljkom doznali smo da planira raditi na pitanju kapaciteta smještaja u studentskim domovima te obnove onih domova koji još nisu obnovljeni. To je nešto što će sigurno zainteresirati i širu javnost s obzirom na to da je broj prijavljenih studenata na natječaj za smještaj u studentskim domovima i ove godine bio daleko veći od onoga što studentski domovi mogu primiti.

Kao predsjednik Studentskog odbora SN Cvjetno naselje i član Predsjedništva SZZG-a u prošlom sazivu Nediljko je radio na poboljšanju studentskog standarda te je, sigurni smo, stekao vrijedno iskustvo koje će mu pomoći u obnašanju uloge predsjednika kako bi radio na zadovoljenju svih segmenata studentskog života. Rad Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu svi zainteresirani mogu pratiti preko stranice na Facebooku i službene -stranice.