FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Studentski dom Lašćina stanarima je drag zbog svoje lokacije u blizini Kvaternikova trga i parka Maksimir, menze i cijene od samo 200 kuna. No on je također jedan od starijih domova, kojem su potrebne popravke i održavanje, a sudeći prema izjavama studenata ti popravci se ne obavljaju. Neki od njih su se nakon pet godina borbe s oronulim domom odlučili i požaliti jer im je dosta ignoriranja uprave doma i Studentskog centra.

Hladan tuš

Glavni problem je dosad bio što u nekim paviljonima nije bilo tople vode u određenom razdoblju, najčešće od 19 sati do jutra, iako bi se znalo mijenjati tijekom godine. To je trajalo godinama, kako nam je rekla jedna stanarka koja stanuje u Lašćini već pet godina, a željela je ostati anonimna. Tvrdi da problem nije samo u vodi nego i u lošem održavanju doma u cijelosti.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

“Ljeti od 12 do 17 sati nikad nema tople vode. Išli smo nekoliko puta upravitelju, prijavljivali i ovlaštenom koji je provodio sanitarnu kontrolu i apsolutno se ništa nije dogodilo. Kolegicama koje su išle prijavljivati rečeno je da će se to riješiti, ali nikad ništa, a ove akademske godine smo dobili i novog upravitelja”, kaže naša sugovornica.

Ima i onih koji u svom paviljonu nisu imali problema s vodom, ali su čuli od kolega da je bilo problema. No, ima i onih kojima pet godina hladnih tuševa nije smetalo.

“Znalo se dogoditi da nema tople vode, mislim da se to događa i u najluksuznijim smještajima, a i najčešće se tuširam hladnom vodom”, priznaje u šali Denis Nešić, bivši stanar doma Lašćina.

‘Bili su to tehnički problemi i kvarovi koji su sada riješeni, tako da sad ima vode i sve funkcionira normalno’, kaže zamjenica upravitelja doma Zdenka Dumančić

Marina Ivančić je još jedna stanarka koja je primijetila probleme s vodom, ali i sa samim izgledom i sigurnošću doma. Naime, baš ove godine zabilježeno je i nekoliko krađa iz soba studenata u domu. No Marina se nada da će s dolaskom novog upravitelja sve ići na bolje, iako ga čekaju pune ruke posla. Ona smatra da uprava Lašćine ne može učiniti mnogo bez uključivanja Studentskog centra.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

“Kada bilo kakva kritika dođe do SC-a kažu da nije istina i da oni sve rade što mogu. Upravitelj SC- a je na krađu laptopa i provaljivanje u sobe rekao da se u naš dom ulaže svake godine i da su nam baš lani stavili nove zavjese. Očito bi zavjese trebale spriječiti lopove da provale u sobu, a ne kvalitetna stolarija. Prozori su u očajnom stanju i sve se pravda cijenom od 200 kuna”, tvrdi Marina.

Ipak se kreće?

Studenti se žale i na to da se uvijek sav novac najprije daje drugim domovima, a da je Lašćina stalno na zadnjem mjestu. Ni prilaz domu još nije asfaltiran, a nekoliko se puta urušio i strop u nekim prostorijama. Zbog lošeg stanja prilaza, studenti tvrde da je često znalo doći do ozljeda ili uništene obuće.

Ni prilaz domu još nije asfaltiran, a nekoliko se puta urušio i strop u nekim prostorijama

Čini se, ipak, da Marinina vjera u novog upravitelja nije bila pogrešna jer se problem s vodom polako riješio. Barem tako tvrde iz uprave doma, a i neki od studenata primijetili su promjenu.

“Bili su to tehnički problemi i kvarovi koji su sada riješeni tako da sad ima vode i sve funkcionira normalno”, kaže zamjenica upravitelja doma Zdenka Dumančić.