Foto: Pexels

Uvođenje sveobuhvatnoga seksualnog obrazovanja u škole kao obveznog predmeta ponovno je aktualna tema. Cijela inicijativa vjerojatno ne bi opet došla u središte pozornosti da nije bilo brojnih prijava za uznemiravanje koje su obilježile početak 2021. godine.

Peticija je pokrenuta na valu niza pokreta, svjedočanstava djevojaka i žena koje su bile žrtve seksualnog nasilja”, ističu pokretači peticije na Reci.hr. Posljednji pokret Nisam tražila razotkrio je seksualno uznemiravanje i nasilje u obrazovnim ustanovama, na radnim mjestima ili ulicama gradova, stoga je peticija pokrenuta u organizaciji s 19 udruga i inicijativa, a do sada ju je podržalo više od 12.700 ljudi. Svojim potpisom peticiju i dalje mogu podržati svi stariji od 16 godina.

Previše je politiziranja

“Potpisao sam peticiju jer mislim da je to dio edukacije koji školama nedostaje. Jednako kao što mislim da današnjim klincima nedostaje i predmet domaćinstvo. Škola je odgojno-obrazovna ustanova i trebala bi ih pripremiti na sve aspekte života koji su pred njima”, smatra Srđan Jelisić, profesor Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Ističe da mladi taj dio edukacije nadomješćuju sami putem interneta. Tvrdi da takve informacije nemaju veze s pravim životom i točnim informacijama.

‘Potpisao sam peticiju jer mislim da je to dio edukacije koji školama nedostaje’, smatra profesor Jelisić

Profesor Jelisić objašnjava da razrednici nisu dovoljno educirani za takvo provođenje nastave. Prema njemu, takav bi program u školama trebali provoditi stručni predavači, kao što su, na primjer, ginekolozi.

“Nažalost, u Hrvatskoj se taj dio odgoja politizira i provođenje se veže uz političke struje na vlasti, a time su naša djeca i njihovo zdravlje na gubitku. Iza mene je nekoliko razredništva i sve ovo vam govorim iz osobnog iskustva tijekom deset godina rada na školi”, objašnjava profesor.

Ravnateljica Škole za medicinske sestre Vinogradska, dr. sc. Višnja Pranjić, kaže da nije čula za peticiju, ali podržava njezino stajalište. Smatra da je seksualno obrazovanje važan dio života koji bi trebao biti i dio školskog obrazovanja. Njegovo provođenje u školama ne bi trebalo biti problem.

Uvođenje se odgađa godinama

“Ako se program provodi u sklopu, primjerice, biologije ili SRZ-a, nisu potrebni novi nastavnici, i program može krenuti odmah. Prije desetak godina govorilo se o početku ovog programa, ali, nažalost, zbog pritiska pojedinih stranaka i roditelja, od programa se odustalo”, primjećuje ravnateljica Pranjić.

Karla Horvat Crnogaj iz Ženske sobe objašnjava da trenutačno ne postoji cjeloviti program za seksualno obrazovanje u Hrvatskoj.

“Civilno društvo ne može se smatrati odgovornim za kreiranje kompletnog kurikula, ali u njegov razvoj mora biti uključeno. Država je ta koja je obvezna djeci i mladima omogućiti obrazovanje iz svih područja koja su im preduvjet za postajanje aktivnim članovima društva”, ističe Horvat Crnogaj. Pokretači peticije pojasnili su da se seksualno obrazovanje trebalo uvesti u škole već prije deset godina, ali planiranje nikad nije započeto.

Foto: Pixabay

“Ako je već potreba uvođenja tog predmeta, smatram da bi trebao funkcionirati kao izborna ili fakultativna nastava. Mislim da bi predavači trebali biti profesori filozofije, etike, psihologije, sociologije ili medicinske struke. Kurikul bi trebao biti spoj medicinskih, socioloških i psiholoških spoznaja”, smatra Ozana Mirosavljev Grgić, profesorica vjeronauka u Tehničkoj i Veterinarskoj školi u Zagrebu. Pokretači peticije tvrde da će se predmet provoditi na svim obrazovnim razinama. Predavat će se na znanstveno utemeljenim činjenicama u svrhu poboljšanja znanja mladih.

Lidia Černi, psihoterapeut, hipnoterapeut i direktorica Centra za pozitivne vrijednosti i osobnu izvrsnost u Zagrebu, govori da se seksualno obrazovanje treba uvesti u škole iz više razloga.

“Valja pojasniti da je seksualno zdravlje stanje fizičkoga, emocionalnoga, mentalnoga i društvenog blagostanja u odnosu prema čovjekovoj seksualnosti. Nije tu samo riječ o prevenciji i odsutnosti raznih bolesti, disfunkcije i nemoći, seksualno zdravlje zahtijeva pozitivan i poštovan pristup seksualnosti pojedinca i seksualnim odnosima, kao i mogućnost ugodnih i sigurnih seksualnih iskustava bez prisile, diskriminacije i nasilja”, objašnjava Černi.

Važnu ulogu imaju roditelji

“Iako su informacije dostupne na internetu, one dolaze iz neprovjerenih izvora te mogu biti netočne. Ne samo to, mogu davati pogrešnu predodžbu o odgovornom seksualnom ponašanju”, tvrdi dr. med. Gordan Crvenković, spec. gin., koji seksualno obrazovanje smatra nužnim predmetom u školama. Najprije zbog prevencije bolesti i zaštite zdravlja, a uz takvu edukaciju dolazi i do prevencije neželjene trudnoće i prakticiranja odgovornoga spolnog ponašanja.

Ginekolog Crvenković tvrdi da edukacija o spolnom ponašanju i zaštiti treba biti primjerena dobi učenika. Takva edukacija najčešće počinje učenjem o ljudskom tijelu. Osim škole, tu su i roditelji koji mogu djeci objasniti određene nejasnoće. U komunikaciji trebaju biti otvoreni te stvoriti sigurnu okolinu, smatra Černi.

“Razgovarati treba s djecom čim roditelji uvide da postoji interes za to ili pak kad prirodno dijete ulazi u pubertet, u veliku hormonsku promjenu. Ne libiti se bilo kakvog pitanja i teme”, poručuje.

Mišljenje učenika: Obrazovanje se treba prilagoditi modernim vremenima

Maturantice Veterinarske škole, Ana Radman i Nika Delić, dijele isto mišljenje da seksualno obrazovanje treba biti dio obrazovnog sustava. Takav će način edukacije biti najbolji jer internet je pun netočnih informacija.

“Smatram da bi se više pozornosti trebalo posvetiti takvom obrazovanju jer su takve stvari još tabu, bez obzira na to što živimo u modernom vremenu”, ističe Ana. Misli da bi takav način obrazovanja opstao kada bi se prilagodio uzrastu mladih osoba i da bi ih se tako bolje upoznalo sa svime onim što je prikladno da znaju u njihovoj dobi.

Nika smatra da se njezina srednja škola ne bi mogla najbolje organizirati. Smatra da se uvođenje novog predmeta ne bi moglo vrlo lagano uvesti u njihov školski sustav jer se njihova škola temelji na stručnim predmetima i ne želi seksualnim obrazovanjem zasjeniti te nužne stručne predmete. Seksualno obrazovanje bi se trebalo provesti u sklopu zasebnih predavanja, a ne u sklopu već uvedenih i stalnih predmeta, kao što je biologija.

“Smatram da nijedan predmet ne bi trebao zamijeniti seksualno obrazovanje. To je nepotrebno, a i samim time se stvara veći pritisak na djecu i zapravo im se govori dosta toga što većina zna. Mislim da to uopće ne bi bilo učinkovito jer o nekim temama se uči u samoj školi, kao što je na primjer biologija”, kaže Nika. Također ističe da se “relativna većina obrazovala sama o tome tako da sva ona predavanja zapravo nisu bila nešto sto već sami nisu znali”.