Foto: Dorian Višnjić/Global

Testiranje semestra je opcija na Pravnom fakultetu koja studentu osigurava potpise u indeks iz određenih kolegija ako ih nije prikupio sve u prethodnoj akademskoj godini. Naime, svi su potpisi u indeksu potrebni kako bi se moglo pristupiti ispitu.

A studenti koji se odluče za ovu opciju moraju fakultetu platiti iznos od 150 kuna po semestru te se ovom opcijom praktički potvrđuje da su obavili sve fakultetske obveze, uključujući i dolazak na predavanja. Ipak, studenti ne skrivaju da je ovo samo formalnost. Mnogi od njih ne dolaze na predavanja jer kažu da su već dovoljno preopterećeni količinom učenja.

Što se ‘testira’?

Pri upisu u višu godinu studenti Pravnog fakulteta često podnesu molbu za tzv. testiranje semestra.

“U slučaju da pri upisu u višu godinu studija student/ica nema sve potpise (nedostaje jedan do dva potpisa) kao i za testiranje indeksa po proteku propisanog roka, potrebno je uz upisne materijale podnijeti molbu za testiranje semestra bez potpisa, a uz to i uplatnicu na iznos od 150 kuna”, piše u Odluci o naknadama za usluge Fakulteta. Bivša studentica prava smatra kako je to samo jedna stvar koju fakultet provodi radi zarade.

“Testiranje je samo pristojan naziv, provjeravaju te jesi li obavljao fakultetske obveze, jesi li bio na predavanju, a znaju da nisi. Zapravo dođe kao opravdanje za tih 150 kuna. Važno je da uplatiš novac i nitko te ništa ne pita”, govori ona. Neki profesori čak sami na početku izlože studentima mogućnost plaćanja potpisa u indeksu.

“Kada su nam prvi put rekli za to, zbog naziva smo mislili da će nas ispitati što se radilo na predavanjima ili nešto slično, ali nije tako. U pitanju je čista zarada”, kaže naša sugovornica.

No iz dekanata fakulteta dolazi odgovor kako se opcijom testiranja semestra “utvrđuje i potvrđuje ispunjenje svih obveza na predavanjima” što profesor potvrdi potpisom u indeks studenta.

Olakšanje zbog učenja

Mnogi studenti smatraju dugosatna predavanja gubitkom vremena zbog čega radije ostaju kod kuće uz knjigu. Čini se kako je opcija testiranja semestra mnogim budućim pravnicima dobro došla, s obzirom na njihovu opterećenost učenjem. O svojim razlozima zašto se odlučila za plaćanje testiranja semestra, govori jedna studentica s četvrte godine prava.

‘Kada su nam prvi put rekli za to, zbog naziva smo mislili da će nas ispitati što se radilo na predavanjima ili nešto slično, ali nije tako. U pitanju je čista zarada’, kaže naša sugovornica bivša studentica prava

“Odlučila sam se na tu opciju zato što mi je nedostajao potpis iz jednog predmeta, a uvjet za potpis bila je stopostotna dolaznost na predavanja, što je meni nemoguće jer putujem i zna se dogoditi da mi vlak kasni ili da budem bolesna”, kaže ona. Također, smatra da nije ništa propustila nedolascima na predavanja.

“U nas se predavanja većinom svode na čitanje ili prepričavanje knjige, a za ta tri sata predavanja i još dva sata putovanja, naučim barem 15 stranica kod kuće”, ističe ova studentica i dodaje kako misli da su “predavanja na faksu neinspirativna i suhoparna, možda zato što neki od profesora nisu nikad ni radili u praksi, a možda je samo do materije koja se predaje”.

S druge strane, Medicinski fakultet, koji je također zahtjevan, s obzirom na količinu učenja, nema opciju testiranja semestra te su dolasci na predavanja obvezni svim studentima za sve kolegije.

“Mislim da bi sve sastavnice Sveučilišta trebale primjenjivati ista pravila što se tiče dolazaka na predavanja. Ako pravnici ne moraju doći ni na jedno predavanje, zašto bismo mi morali obvezno ići na sva? Zašto se nama ne bi izašlo u susret? I mi imamo previše učenja. Da imam tu mogućnost, dao bih i više od 150 kuna”, požalio se jedan student s pete godine medicine.

Nesklad s bolonjom

Svrha predavanja sastoji se u poučavanju studenata što uspješnijem obavljanju njihova budućeg posla. Studenti su obvezni rješavati fakultetske obveze koje, uostalom, podrazumijevaju aktivno sudjelovanje i redovite dolaske na predavanja.

Na upit o tome kako je testiranje semestra u skladu s bolonjskim procesom prema kojemu je slušanje predavanja i nastave obvezno za sve studente, prodekanica za nastavu Pravnoga fakulteta, izv. prof. dr. sc. Ivana Grgurev odgovara samo da “kao i po predbolonjskom programu tako i po bolonjskom programu predavanja su obvezna za sve studente i u skladu su s izvedbenim planom i programom studija”.