Nakon što su se plasirali u finale i polufinale debatnog turnira održanog u Oxfordu i Cambridgeu, prošlog su mjeseca studenti Tin Puljić i Lovro Šprem ostvarili najveći debatni uspjeh u povijesti hrvatske debate.

“Europsko prvenstvo bio je turnir na kojem smo postali viceprvaci Europe u kategoriji timova kojima je engleski drugi jezik i polufinalisti u kategoriji timova kojima je materinski i tako ostvarili najveći uspjeh hrvatske debate svih vremena, a to sve u velikoj mjeri sami, poučavajući se sami”, komentira Tin Puljić, student Fakulteta političkih znanosti koji je uz Lovru Šprema s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu ostvario impresivan uspjeh.

Poklopile se ambicije

Ovaj dvojac postao je tim jer su im se, kako kažu, ambicije poklopile – oba su željela napraviti nešto veliko i bila su spremna probati nešto novo te eksperimentirati.

“Pronaći partnera za takve turnire nije lako, nužno je imati nekoga kome vjeruješ u debati i tko ti je prijatelj, podrška, i prije svega, dobar čovjek”, zahvalan je Tin. Unatoč uspjesima, turnire u najvećoj mjeri financiraju sami, a neznatni dio troškova uspijevaju pokriti putem natječaja.

“Svakako apeliram na sve koji čuju za naše rezultate da nam pomognu da ih nastavimo ostvarivati, jer ipak tako predstavljamo i sveučilište i grad i državu”, ističe Tin i napominje da su zahvalni svim institucijama koje su im novčano pomagale.

‘Turnir je bio na svjetskoj razini, što je za nas značilo da se češće moramo prilagođavati razlikama u stilovima i strategijama ostalih natjecatelja’, objašnjava Lovro

Tin se debatom bavi već osam godina. Priključio joj se u srednjoj školi jer je htio upoznati ljude sličnih interesa i istražiti teme izvan onoga što se uči u redovnom kurikulu, a Lovro se također priključio debatnom klubu u prvom razredu srednje i ističe da ga je privukla atmosfera u klubu i ljudi zbog kojih u debatnim krugovima planira ostati do završetka fakulteta.

Debata je u Hrvatskoj raširenija u srednjim i osnovnim školama nego na fakultetima. To se polako počinje mijenjati otkako je prije dvije godine, osnutkom udruge Zagreb Student Debate Forum, krenuo proces sustavnog oblikovanja studentske debatne zajednice na razini sveučilišta.

Sve u 15 minuta

U tom procesu sudjeluje i Tin, koji je osnovao Debatni klub na FPZG-u, koji mu pomažu voditi debatanti Petar Zec, Viktorija Zorić i Marjan Klišanin kao njegovi suvoditelji, u kojem se pruža prigoda studentima da razvijaju vještine kritičkog razmišljanja i argumentiranja, kao i javnog nastupa.

“Debata uči ljude strukturirati misli, naći i shvatiti argumente čak i za nešto s čime se ne slažemo i znati to suvislo predstaviti. Zato smatram da je nužno da te vještine budu dostupne studentima”, navodi Tin razlog osnivanja kluba.

Studentska debata i po formatu se razlikuje od srednjoškolske pa se tako natječu četiri tima umjesto dva, a Tin i Lovro ističu da je njima osobno to draži format jer traži više strateškog razmišljanja jer debatanti moraju nadigrati tri protivnička tima, a imaju 15 minuta vremena za pripreme, što rezultira pobjedom najkreativnijih i najfleksibilnijih.

Debata je u Hrvatskoj raširenija u srednjim i osnovnim školama nego na fakultetima

Upravo su te odlike imali i tim Puljić-Šprem kada su u studenome postali pobjednici debatnog turnira na Oxfordu u ESL kategoriji (English as a second language). Tjedan dana poslije došli su do polufinala na Cambridgeu, gdje su također bili najbolji ESL tim, a individualno je Tin postao treći, a Lovro osmoplasirani govornik ESL kategorije.

“Kada govorim o osvrtu na vlastiti uspjeh moram reći da on nije samo moj nego pripada i svim prijateljima koji su bili uz mene tijekom lijepih, ali i teških trenutaka, a pogotovo mojoj najboljoj prijateljici koja vjerojatno neće ovo pročitati, ali ako bude, prepoznat će se u ovim riječima”, kaže Tin.

“Ovaj turnir bio je na svjetskoj razini, što je za nas značilo da se češće moramo prilagođavati razlikama u stilovima i strategijama ostalih natjecatelja”, objašnjava Lovro. Napominje i da je pomoglo što su ranijim uspjesima uspjeli zaraditi određeni ugled među ostalim timovima. To je za njih značilo da im više ne uzimaju bodove ponavljajući njihove argumente drugim riječima, što se prije događalo.

Referenca za posao

Budući da je pred obojicom posljednja godina fakulteta i time kraj mogućnosti sudjelovanja u studentskim natjecanjima, to su više njihove nedavne pobjede potvrda da su se ostvarili kao debatanti i opravdali sve uloženo vrijeme i trud, a već su smislili i način na koji bi debata ostala dio njihova života i nakon fakulteta.

“Debata će mi svakako koristiti u komunikaciji i brzini i načinu razmišljanja, a možda i u poslu kao preporuka za neke pozicije”, ističe Lovro i dodaje da kompanije, osobito konzultantske, poput McKinsey & Company i Boston Consulting Group pri zapošljavanju pozitivno evaluiraju upravo bavljenje debatom.

“Debata će uvijek biti dio svega što radim, a Oxford i Cambridge pamtit ću po tome što su bili nastavak sna, turniri gdje smo potvrdili da stvarno pripadamo među najbolje timove Europe”, zaključuje Tin.