Foto: Pixabay

Unatoč dosad neviđenim mjerama opreza zbog koronavirusa, ali i snažnom potresu koji je ostavio traga u Zagrebu i okolici, studentski život u punom je jeku. Većina studenata zbog nastave na daljinu ima i više obaveza nego u vrijeme redovnih predavanja, a uz seminarske radove, prezentacije i eseje, dužni su i cijelo gradivo obraditi sami. U nezahvalnim okolnostima fakulteti pronalaze prikladne metode za održavanje nastave, a ne zanemaruju niti tjelesni.

Na FFZG-u punom parom

Filozofski fakultet u Zagrebu pobrinuo se da zadataka iz tjelesnog ne manjka. Naime, svi studenti koji žele uspješno položiti tjelesnu i zdravstvenu kulturu u ovome semestru moraju redovito voditi dnevnik vježbanja. Uz dnevnik su dužni napraviti i završni kompleks vježbi te se fotografirati pri vježbanju. Dok neki nisu suglasni s fotografiranjem, drugi smatraju da se, s obzirom na to da je tjelesni predmet koji nosi nula ECTS bodova, u trenutnim okolnostima od njih zahtjeva previše.

“Iznenađena sam i nezadovoljna trenutnom nastavom. Koncept je dobar, ali traži se veći angažman nego tijekom redovnih treninga”, rekla nam je Iva Brbot, studentica prve godine FFZG-a i nadodala da bi radije pauzirala sa zadacima sada pa ih naknadno odradila u idućem semestru.

“Uostalom, tko se želi rekreirati, radit će to samoinicijativno”, zaključila je Iva.

Treniraju za sebe

Fakultet elektrotehnike i računarstva uveo je izborne online treninge koji se mogu izvoditi u zatvorenom prostoru. Studenti mogu birati između treninga za cijelo tijelo i specifičnih, a potiče ih se i na korištenje alternativa za rekvizite kao što su, primjerice, boce vode umjesto bučica. Ne zaostaju ni Hrvatski studiji, koji svoje izborne treninge održavaju putem Merlina.

Marija Papac, studentica prve godine Kineziološkog fakulteta ispričala nam je kako izgleda praktični dio koji na KIF-u igra veliku ulogu.

“Dobivamo zadane vježbe za pojedino gradivo na Merlin i odrađujemo ih. Kod kuće vježbamo kako želimo, nismo ograničeni. Iskreno, ja treniram zbog sebe”, ustvrdila je Marija. Mišljenja je da svatko zna što je za njega dobro i da je na studentima da odluče žele li vježbati ili ne.

Na zagrebačkoj Ekonomiji profesorica Constanza Lizačić zagrijava svoje studente uz korake tradicionalnog kola na ritam glazbenih brojeva iz opere “Ero s onoga svijeta”.

“To radim i na regularnoj nastavi. Poštujući činjenicu da nisu svi sportaši, želim da im nastava prođe bezbolno i zabavno”, priznala je profesorica i napomenula da joj je u cilju studentima prenijeti i znanja nevezana uz tjelesni. Suosjeća s mladima u novonastaloj situaciji, stoga nastoji što kreativnije isplanirati svoj online program. Vjeruje i da obavezni zadaci tijekom nastave na daljinu u sklopu ovog kolegija nisu dobra metoda.

“Smatram da se ciljevi naše nastave bolje ostvaruju atraktivnošću programa”, pojasnila je Lizačić.

#OstaniDoma Workout

Prema riječima studenata, Edukacijsko-rehabilitacijski, Farmaceutsko-biokemijski, Fakultet političkih znanosti, ali i mnogi drugi fakulteti nemaju vlastite programe vježbanja. Dario Topić, student prve godine FPZG-a, vjeruje da je na njegovom fakultetu tjelesni pao u drugi plan usred izvanrednog stanja.

“Ljudi se u ovakvim situacijama često ne uspiju fokusirati na sve što se događa oko njih. Mislim da bi trebalo voditi brigu o zdravlju i na taj se način natjerati na fizičku aktivnost”, zaključio je Dario.

Zato je za sve zainteresirane studente Ured za sport Sveučilišta u Zagrebu u suradnji sa Zagrebačkim sveučilišnim športskim savezom i teretanom DanceFit5 pokrenuo inicijativu pod nazivom #OstaniDoma Workout, a vježbe uz mentorstvo trenerica moći će se svakodnevno pratiti na Facebooku.

“Nadamo se da će treninzi potaknuti one koji su inače skloni izgovorima da nemaju vremena za tjelovježbu, ali i da će redoviti vježbači pronaći inspiraciju”, poručila je Valentina Rubinić iz DanceFit5-a. Nadodala je da je uzrečica “u zdravom tijelu zdrav duh” u trenutnoj situaciji bitnija no ikada.