Foto: Ivana Paušić / GLOBAL

Iako značajan dio sastavnica Sveučilišta u Zagrebu ima digitalizirane sustave s pomoću kojih su se studenti u doba pandemije mogli upisivati online, bez “riskantnog” stajanja u redu pred referadama, čak deset fakulteta i dalje je studente upisivalo prema starom sustavu. Mnogi su se s pravom pitali – gdje je “zapela” digitalizacija i zašto, ako već dio fakulteta Sveučilišta ima razvijene suvremene sustave upisa, to nemaju svi? Zar im nije “na čelu” ista krovna organizacija, Sveučilište?

Samo nekoliko klikova

Iz Sveučilišnog računskog i informacijskog centra Srce pojašnjavaju da je to zato što su fakulteti i akademije autonomni u definiranju i provođenju procesa svoje informatizacije, pa su tako tehnološke razlike među njima rezultat upravo njihove autonomije te resursa i sredstava kojima svatko od njih raspolaže.

“Za svaki zajednički sustav treba uvijek osigurati i resurse za razvoj, a još su važniji i resursi za održavanje, odnosno održivost sustava. Izazov je sigurno i to da su prakse (procedure) pojedinih fakulteta ipak različite, pa onda rješenja prema načelu ‘jedno za sve’ teško postižu podršku svih”, objašnjava Nataša Dobrenić, voditeljica Ureda za odnose s javnošću Srca.

Čak deset fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dalje je studente upisivalo prema starom sustavu, a svemu je ‘kumovao’ i obvezni papirnati indeks

Dok Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Sveučilište u Zadru na sve studijske programe upisuju potpuno online, na zagrebačkom sveučilištu takva mogućnost još ne postoji. Nedvojbeno je da fakulteti nemaju jednake uvjete za učinkovito uspostavljanje alata za upise online.

Na pitanje je li moguće da se u sljedećih nekoliko godina omoguće jednaki uvjeti upisa za sve fakultete Sveučilišta u Zagrebu, sa Sveučilišta nema odgovora.

Dok je samo nekolicina fakulteta internetske upise primjenjivala i prije, ove godine se za takav postupak odlučilo njih 11, a deset fakulteta provelo je takve upise za studente viših godina, dok su se za brucoše održavali uživo. Ono za što su nekad studenti morali odvojiti sate i sate, čekajući na fakultetu i putujući iz drugih dijelova Hrvatske, sad se moglo obaviti u nekoliko klikova. Studentica Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Vedrana Mikanović navodi pozitivne strane upisa online.

Aplikacija za upis

Online je bolje zato što je brže i jeftinije, jer da su upisi uživo, trebala bih do Zagreba na jedan dan samo zbog njih”, govori Vedrana i dodaje da nije imala nikakvih teškoća pri upisu, a referada je brzo reagirala na sve upite i nejasnoće. Studenti su se upisivali preko studomata ili aplikacija koje su razvili fakulteti. Nekoliko fakulteta podijelilo je svoja iskustva organiziranja upisa online i otkrilo je li bio zahtjevan.

S Fakulteta organizacije i informatike (FOI) ističu da je njihov Centar za razvoj programskih proizvoda uz pomoć stručnih suradnika iz studentske referade i ostalih službi u relativno kratkom vremenskom roku razvio aplikaciju uz pomoć koje se upisuju studenti svih godina, pa tako i brucoši.

U predavaonicama su možda i napravljeni kvalitetni epidemiološki uvjeti, ali su mnogi svjedočili velikim gužvama pri upisu, iako je većina nosila maske

“Aplikacija je maksimalno pojednostavljena, stoga pri upisu nismo niti na ljetnom niti na jesenskom roku zabilježili neke veće teškoće, a svojim smo brucošima osigurali i stručnu tehničku pomoć putem videokonferencijske sobe”, poručuju s FOI-ja.

Fakultet koji više od deset godina provodi upise online za studente viših godina, a od ove godine, potaknut pandemijom koronavirusa, i za brucoše, jest Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER).

Prodekanica za nastavu FER-a, Mihaela Vranić, objašnjava da su njihovi djelatnici ove godine napravili posebnu aplikaciju za brucoše, koja je razmjenjivala podatke s više postojećih sustava – NISpVU, ISVO i ISSP.

“Neke podatke su studenti u aplikaciju ipak morali unijeti sami, a nakon što su ti podaci provjereni, studenti su dobili personalizirani ugovor koji su trebali potpisati i poslati poštom ili su ga mogli sami donijeti u urudžbeni ured”, objašnjava prodekanica Vranić.

Jedan od fakulteta koji ove godine nije proveo upise online je Stomatološki fakultet. Prodekan za nastavu i studente Marin Vodanović objašnjava da zbog raznih materijalnih izdataka ove godine to nije bilo moguće.

“Kvalitetna izobrazba studenata stomatologije zahtijeva kontinuirano ulaganje u jako skupu opremu, instrumente i materijale potrebne za pretklinički i klinički rad s pacijentima. Sve je to nužno da bi student po završetku studija bio spreman za samostalan rad, te konkurentan na tržištu rada”, poručuje prodekan Vodanović i dodaje da su ove godine bili suočeni s golemim troškovima uzrokovanim potresom i nedavnom poplavom.

Indeks kao prepreka

Mnogo fakulteta i dalje koristi indeks te je to glavni razlog zbog kojeg upisuju uživo.

“Ozbiljno smo razmišljali o ukidanju papirnatog indeksa u doba potpunog provođenja nastave online. Da smo to prethodno ukinuli, onda bismo mogli provoditi i online upise. Mislim da nema nikakvih razloga da se odgađa taj iskorak, ako postoji zajednička želja i nastavnika i studenata”, pojašnjava Gordana Vilović, profesorica i bivša prodekanica s Fakulteta političkih znanosti.

Nažalost, nemaju svi prigodu upisati godinu ili fakultet uz nekoliko klikova

Nataša Dobrenić iz Srca napominje da sustav ISVU, koji razvija i održava upravo Srce, od samih početaka djelomično podržava postupak upisa, ali se ideja i potreba za online upisima brucoša pojavila tek ove godine. Samo neki fakulteti realizirali su tu ideju unutar svojih lokalnih sustava. Kad bi postojala jedinstvena procedura upisa putem mreže koju bi koristila sva visoka učilišta u Hrvatskoj, mogla bi se provesti kroz sustav ISVU. Takvu ideju potrebno je predložiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja, s obzirom na to da je ono vlasnik sustava.