Foto: Pexels

Snalaženje na fakultetu, život daleko od kuće i prvi studentski posao samo su neki od izazova koji zaokupljaju brucoše na početku novog životnog razdoblja. U vrijeme globalne pandemije to je izazovnije nego ikada. Zato smo za sve brucoše pripremili najvažnije informacije za uspješan početak prve akademske godine.

Semestri i predavanja

Za sve brucoše valja napomenuti da se nastava na fakultetima bitno razlikuje od srednjoškolske nastave. Akademska godina podijeljena je na zimski i ljetni semestar. Prvi traje od početka listopada do kraja siječnja, a drugi od početka ožujka do sredine lipnja. U pauzi između semestara i pri kraju akademske godine odvijaju se ispitni rokovi.

Studenti, za razliku od srednjoškolaca koji pohađaju školske satove, slušaju predavanja i seminare (vježbe) u trajanju od devedeset minuta. Nužnost pohađanja ovisi o profesoru.
Oni koji redovno pohađaju nastavu, vježbe i ispunjavaju tražene zadatke (npr. aktivni su na predavanjima) dobit će potpis predavača u indeks, što ne predstavlja prolazak kolegija, već je preduvjet za izlazak na ispit.

U većini slučajeva studenti imaju priliku kolokvirati ispit, tj. pisati dva do tri manja testa tijekom semestra umjesto cjelovito gradivo, a oni koji to ne uspiju polažu kolegij na ispitnom roku.

Prije polaganja potrebno je prijaviti ispitni rok u Studomatu. U jednoj akademskoj godini moguće je najviše četiri puta izaći na ispit, a četvrti rok odvija se pred komisijom. Svaki redovni student ima pravo na osam izlazaka.

Važna je priprema

Korisno je znati i da je ispitni rok moguće i odjaviti po potrebi kako ne bi uzalud “propao”.
Ana Škvorc, studentica Stomatološkog fakulteta u Zagrebu i prošlogodišnja brucošica, poručuje da je ključ nošenja s obvezama dobra organizacija vremena, ali i kolegijalni odnosi.

“Treba se informirati o nadolazećim ispitima i raspitati se koliko su stariji kolege utrošili vremena na pripremu”, smatra Ana, i dodaje kako je bitno tražiti korisnu literaturu i savjete. Ističe i da online nastava za nju nije bila pozitivno iskustvo, a brucošima se nada brz povratak u normalu.

Većina će fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u ovoj akademskoj godini zbog koronavirusa nastavu održavati prema tzv. hibridnom modelu, kombinaciji nastave uživo i online, a za boravak u prostorijama fakulteta vrijedit će klasične mjere socijalnog distanciranja, nošenja maski i mjerenje temperature.