Foto: FreePik

Uoči kolokvija i ispita knjižnice su popularna lokacija za sve studente kojima je teško pronaći mir kod kuće. Daleko najposjećenija je Nacionalna i sveučilišna knjižnica, u kojoj godišnja članarina iznosi 100 kuna. Za učlanjenje su potrebni indeks i osobna iskaznica.
NSK nudi i opciju noćnog rada (do ponoći), a mjesto je potrebno rezervirati online. U sklopu knjižnice nalazi se i restoran, otvoren samo za članove.

Zbog mjera zaštite broj korisnika ograničen je na 305, a dostupnost slobodnih mjesta moguće je provjeriti putem posebne aplikacije na web stranici Knjižnice. Studentima se na ulazu mjeri tjelesna temperatura i dodjeljuje mjesto za rad na kojemu su dužni cijelo vrijeme nositi zaštitnu masku. Propisana je i fizička distanca od dva metra, kao i obvezno korištenje košarice za literaturu. Pravila možete pročitati OVDJE.

Osim NSK, studentima omiljena knjižnica nalazi se na Filozofskom fakultetu. Iako su članovi formalno samo studenti FFZG-a, u prostorima knjižnice svi mogu koristiti građu i većinu usluga te učlanjenje nije potrebno.

Korisna alternativna su i Knjižnice grada Zagreba, s godišnjom članarinom u iznosu od 50 kuna. S njihovom iskaznicom moguće je posuđivati literaturu u cijelom gradu, tj. u svim knjižnicama mreže KGZ-a.