Foto: Lana Gajger/Global

“Rupe” između predavanja, kojih će itekako biti, često ćete provoditi na kavama s kolegama ili na ručku u menzi. U Zagrebu se nalazi čak 15 restorana u sklopu studentskih domova ili fakulteta, a najprometnija je “Savska”, menza Studentskog centra s velikom i malom linijom te ekspress restoranom.

Razlog zbog kojega gotovo niti jedan obrok u menzi ne prelazi cijenu od deset kuna jest popust uz studentsku iskaznicu – iksicu. Razina prava na subvenciju ovisi o mjestu stanovanja, kao i boravku u domu, ali i drugim faktorima, poput izvrsnosti u sportu ili socijalnom stanju.

Studenti Zagreba i Zagrebačke županije uglavnom ostvaruju prvu razinu prava (dnevna subvencija od 16,10 kn), a za ostale je subvencija veća.

Iksica se “puni” dvaput mjesečno, a stanje je moguće provjeriti na web stranici Sveučilišnog računskog centra (SRCA).

Radno vrijeme u većini restorana je od ponedjeljka do petka, od 8 do 15:30 sati, uz iznimku “Cvjetnog”, “Save” i SD Stjepan Radić, koji rade do 20 sati. I u menzama vrijede pravila socijalnog distanciranja, a vrijeme boravka ograničeno je na 15 minuta kako bi se smanjio protok studenata.

PITALI SMO STUDENTE: Koja je menza najbolja?

“FER-ova menza. Prostrana je, izbor jela je raznovrstan, ambijent je ugodan, a osoblje uvijek pristupačno”, smatra Ivan Keča, student Tehničkog veleučilišta.

“Preferiram jesti na Ekonomiji jer studiram tamo pa mi je usput, ali zbog kvalitete i izbora jela definitivno bih preporučila ‘Savu’. Ima više menija i svatko može pronaći nešto za sebe”, kaže Petra Vuković, studentica na Ekonomskom fakultetu.

“Ne volim menze jer je hrana nezdrava, ali ako biram, reći ću Borongaj. Kuharice su simpatične i ne čeka se dugo u redu”, poručuje Sara Strejček s Fakulteta hrvatskih studija.

“S obzirom na to da sam vegetarijanka, jako mi je važna ponuda hrane. Najviše volim ‘Građevinu’, ali u Studentskom centru kraće čekam red”, kaže Sara Panjkota s Fakulteta političkih znanosti.