Foto: Matea Petrović/Global

Povećanje osobnog budžeta u studentskim danima nikada nije na odmet, posebice ako vam višak vremena to omogućuje. Kako biste uspješno pronašli posao, potrebno je prvo učlaniti se u studentski servis. Unatoč koronavirusu, učlanjenje je moguće isključivo uživo, dok je produljivanje članstva i podizanje studentskog ugovora moguće i online.

Iako ne postoji mjesečni limit za broj odrađenih sati, postoji limit zarade. Studenti mogu zaraditi do 15.000 kuna godišnje, što je neoporezivo. Za veće iznose porezna uprava tereti roditelje studenta, a za zaradu veću od 60.000 kuna student će morati platiti puni porez. Od 2019. godine taj se propis više ne odnosi na stipendije.

Treba voditi računa i o tome da je ugovor dostavljen u Student servis najkasnije 15 dana nakon obavljenog posla.

Iskusniji studenti podijelili su neke svoje savjete.

“Za početak su dobri neki fleksibilniji poslovi, npr. rad u call centru, a kasnije se više isplati tražiti posao u struci. U svakom slučaju, preporučujem provjeru poslodavaca i tuđih iskustava”, poručuje Patricia Kerep s Veleučilišta u Karlovcu.

Paulina Brnčić s Pravnog fakulteta smatra da rad uz studiranje može biti vrlo stresan, stoga je potrebno pronaći ravnotežu.

“Brucošima bih preporučila da svakako uzmu koji slobodan dan za odmor i opuštanje”, kaže Paulina.