Foto: Pixabay

Broj zaraženih, pa i umrlih od koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama iz dana u dan vrtoglavo raste pa su zbog novonastale situacije američko veleposlanstvo i konzulati privremeno suspendirali vizu J1, bez koje nema odlaska na program Work and Travel. Studenti su se zabrinuli hoće li se zbog čitave situacije program ove godine u potpunosti otkazati.

Zahvaljujući tom programu student Dominik Osrečki imao je najbolje ljeto u svom životu.

“Malo se radilo, a upoznao sam mnogo ljudi i na kraju sam s prijateljima imao veliko putovanje po cijelom SAD-u, neopisivo”, ispričao je Dominik.

Ove godine odlučio je ponovno otići na program te je marljivo radio kako bi ga mogao platiti. Polagao je ispite na vrijeme, ali su mu se planovi poremetili zbog koronavirusa. Kao i mnogi drugi studenti i Dominik je zabrinut što će biti s novcem.

Povrat novca

Upitali smo jednu zagrebačku agenciju koja se bavi slanjem studenata na program za pojašnjenje te su nam odgovorili kako u cijeloj priči postoje tri glavna aktera: State Department, ovlašteni sponzori i Veleposlanstvo.

Agencije rade sve s ciljem da se program ipak održi. Njima bi, kako su nam rekli, veći udarac zadalo ukidanje programa i krah turističke sezone nego koronavirus. Kada je pitanje o novcu, tu se mnogo toga ne zna. Ono što se zna jest da će State Department obavijestiti sve sudionike što će biti s novcem. Postoji mogućnost da će dio novca zadržati ako dođe do ukidanja programa. Iz agencije ne znaju previše te govore kako čekaju na informacije hoće li se novac ipak vratiti ili će se zadržati i iskoristiti za iduću godinu.

Naglasili su da bi svi polaznici trebali ponovno pročitati ugovor koji su potpisali u agenciji. Naime, tamo piše koliko će novaca agencija zadržati ako dođe do odgode programa. Jednom studentu, koji je želio ostati anoniman, agencija će u tom slučaju uzeti 250 dolara (oko 1500 kuna).

Mateo Divković koji je bio pet puta na programu govori da glavnu riječ ima upravo ministarstvo vanjskih poslova SAD-a, odnosno Sate Department, a prema njemu – program se nastavlja. Tek kada ministarstvo odluči drukčije, tada će i agencije znati više i moći odgovoriti svim polaznicima programa na sva pitanja. Mateo se nada da će ministarstvo za tri tjedna dati službenu informaciju prekida li se program ili ne.

‘Zeznuto je kad se nekoga čačka po džepu, pogotovo sad u ovoj situaciji kada će svaka agencija pokušati uzeti lovu sebi, pa bolje krenite s pisanjem zahtjeva za povrat novca’, rekao je Filip

Student Dominik se već konzultirao s odvjetnikom oko novčanog problema te je uvjeren kako se novac mora vratiti ili prebaciti za iduću godinu.

S druge strane, studenticu Saru živcira cijela situacija jer se svi prave kao da se ništa nije promijenilo u odnosu na prije dva mjeseca.

“Shvaćam da će agencije u slučaju otkazivanja programa pretrpjeti velike novčane gubitke i da im to nije u cilju pa se moraju nekako naplatiti, no s druge strane živcira me njihova ignorancija”, rekla je.

Studentici Josipi je njena agentica rekla da bi se novac trebao vratiti, ali to nije u potpunosti potvrdila.

“U ugovoru ništa ne piše o situaciji više sile, nego samo da nam se dio novca vraća ako odustanemo prije izdavanja vize. Upitan je i povrat novca koji je uplaćen veleposlanstvu za razgovor. Već vidim da će biti drž’ – ne daj”.

Cijela ova situacija za studenta Filipa je “kao da baciš mobitel među vukove, a moraš mami javiti da ćeš ostati spavati kod lege”. San mu je posjetiti Ameriku, ali će to ipak morati ostaviti za neku drugu godinu.

“Zeznuto je kad se nekoga čačka po džepu, pogotovo sad u ovoj situaciji kada će svaka agencija pokušati uzeti lovu sebi, pa bolje krenite s pisanjem zahtjeva za povrat novca” napisao je Filip u jednoj privatnoj grupi na Facebooku ,u koju su uključeni svi oni koji žele, planiraju ili su već bili na programu.

Što je sa zdravstvenim osiguranjem?

Ako se program nastavi, a situacija s brojem zaraženih stabilizira, tada postoji rizik od zaraze za one koji se ipak odluče otići na program. Sponzori rade na tom pitanju i na ugovoru kojim bi studenti bili osigurani, ali ako nešto i ne bude pokriveno, studenti će dobiti naputke kako se mogu najpovoljnije i najbolje osigurati, objasnili su nam iz agencije.

S druge strane, neki profesori već sada su počeli mijenjati rokove kolokvija pa je tako Sari na Fakultetu političkih znanosti nekoliko profesora promijenilo datume pisanja kolokvija što joj dodatno otežava odlazak u Ameriku. Dominik se pita ima li odlazak u Ameriku ovog ljeta uopće i smisla?

“Po meni nije problem hoće li biti programa ili neće u lipnju nego je problem što se zbog virusa sad ne može normalno studirati i većina nas nema gdje raditi”, rekao je i nadodao kako trenutno nema kolokvija pa će se ispiti morati prebacivati i na srpanj te bi u tom slučaju morao produljiti studiranje.

“Je li odlazak u Ameriku, gdje će sada biti i manja mogućnost za zaradu i putovanje, vrednija od toga?”, upitao se.

‘Bila sam optimistična do prije otprilike tjedan dana dok virus nije buknuo u SAD-u, a sada kada vidim da se oni s tim baš i ne nose najbolje, iskreno, baš ni ne želim ići’, rekla je studentica Josipa

Studentica Josipa već je počela razmišljati o odustajanju.

“Bila sam optimistična do prije otprilike tjedan dana, dok virus nije buknuo u SAD-u, a sada kad vidim da se oni s tim baš i ne nose najbolje, iskreno, baš i ne želim ići. Oni su svemu pristupili jako nonšalantno i sigurno će tijekom ljeta biti zaraženih, a nikome od nas nije stalo da se razboli. Pogotovo ne u stranoj zemlji”, pojasnila je.

Ako se program i održi, većina studenta smatra da od velike zarade neće biti ništa.

“Mislim da bi se mnogi od nas mogli vratiti praznih džepova jer je američka ekonomija već sada u groznom stanju i potpuno je za očekivati da će ovogodišnja sezona biti katastrofa”, zaključila je Josipa.