Foto: Unsplash

Nakon lanjskog debakla s provedbom programa Work and Travel, nova godina donijela je nove probleme. Studenti su na iglama, odlazak na program je i dalje upitan, a novac im nije vraćen. Pored svega toga, dodatnu komplikaciju predstavljaju teškoće s terminima za viziranje u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država.

Bez podrške agencija

Nezadovoljstvo agencijama je veliko, a razlog za to nije samo izostanak isplata nego to da su polaznici potpuno prepušteni sami sebi. Zbog pandemije, mnogo je mladih odustalo od odlaska u SAD, te se nadao povratu svojih uplaćenih sredstava.

Kao i studenti, i agencije su osjetile udar pandemije na svojim leđima pa su, zbog nedostatka novca, uplaćene iznose morale vratiti, ali uz uzimanje određene naknade. Neke agencije su najprije najavile da će uplaćeno vratiti djelomično u novcu, a ostatak u kuponima. Iva je cijeli postupak prijave odradila lani uz agenciju IntegralEdu, čijom uslugom nije bila zadovoljna. Imali su visoke nepovratne naknade, a nakon dugog čekanja na povrat, vraćeno joj je jako malo njezina novca. Ove je godine odlučila pronaći drugu agenciju te se odlučila za CCUSA jer su najjeftiniji.

Foto: Pexels

“Odlučila sam da, ako mi odlazak na program propadne i ove godine, neka mi onda barem propadne manje novca”, objasnila je studentica ekonomije koja tvrdi da je, prema njezinu mišljenju, usluga agencije CCUSA još lošija od IntegralEdu, ali zato što su jeftiniji nije ni očekivala nešto bolje.

Problemi s vizama

Unatoč visokom iznosu koji mladi plaćaju agencijama za njihove usluge, na korisničku podršku tih istih agencija ne mogu računati. Nerijetko se događa da se mladi tijekom cijelog procesa oslanjaju jedni na druge.

Iva je u postupku dobivanja termina za vizu, a agencija joj nije pomogla apsolutno ništa. Štoviše, davali su joj pogrešne informacije o mogućnosti prijave za žurni postupak. Naime, do kraja ožujka na snazi je bio proglas da se uopće neće izdavati J1 vize koje su ključne za Work and Travel program. Nakon isteka tog proglasa, on nije produžen te su se studenti mogli prijaviti za viziranje. Probleme je izazvala objava agencija CCUSA studentima da još ne mogu dobiti termin jer veleposlanstvo službeno nije otvorilo redovne termine za viziranje. Iva ističe da je to je točno, ali se mogao predati zahtjev za viziranje i nakon tog odobrenog zahtjeva tražiti žurni termin za koji im agencija nije rekla, nego su to slučajno doznali. Studentica trenutačno čeka dostupan termin, ali je dodala da bi konzularni ured trebao otvoriti dodatne termine koji će se provesti sredinom kolovoza.

“Iz komunikacije s kolegama potvrđeno nam je da je žurna viza odobrena svima koji su predali zahtjev, i to je trenutačno jedini tračak nade za studente koji su se našli u takvim okolnostima”, istaknula je Iva. Djelatnici agencije Work and Travel Group ističu da je od početka travnja prestala vrijediti zabrana izdavanja određenih viza, među kojima je bila i J1 viza. Istaknuli su i da su oni svoje klijente na vrijeme obavijestili o početku prijave za viziranje te taj proces teče bez teškoća.

Optimizam poslodavaca

S druge je strane agencija Sunčana Vura u roku od mjesec dana studentima vratila dogovorene iznose, a dio su prebacili za ovu godinu. Također, tvrde da njihovi klijenti nemaju problema s prijavljivanjem za termin u veleposlanstvu te su o svemu na vrijeme obaviješteni. Sara Šušanj još je jedna od studenata koji su sa svojim agencijama dogovorili prebačaj iznosa programa za ljeto 2021. godine.

‘Iz komunikacije s kolegama doznali smo da je žurna viza odobrena svima koji su predali zahtjev, i to je trenutačno jedini tračak nade za studente koji su se našli u takvim okolnostima’, kaže studentica Iva

“Za program sam se odlučila još 2019. godine te izabrala agenciju koja mi se činila najpametnijim izborom, a bila je na dobrom glasu. To je bila Sunčana Vura”, navela je studentica diplomskog studija ekonomije. Prijava je protekla brzo i bez komplikacija te su joj djelatnice agencije uvijek bile na raspolaganju. Međutim, potvrdila je da odlazak u Ameriku nije bezbrižna odluka.

“Ugovoren mi je prvi posao te mislim da neće biti teško pronaći niti second job pošto će u SAD-u biti manje europskih studenata. Turisti će svejedno dolaziti na godišnji odmor te će se tražiti radna snaga, ali nije mi svejedno otići na drugi kraj svijeta s obzirom na okolnosti”, objasnila je Sara. Iz agencije Work and Travel Group tvrde da poslodavci očekuju veoma uspješnu ljetnu sezonu i pripreme idu u dobrom smjeru. Istaknuli su i važnost cijepljenja stanovništva SAD-a koje se provodi jako brzo što bi trebalo ublažiti posljedice pandemije.

Mladi korisnici smatraju da su agencije prije svega zaštitile sebe

Iva Anić tvrdi da su agencije dobro znale koliko su zaštićene i kakva su studentska prava.
“Mi, studenti, još smo se prošle godine udružili i angažirali pravnike koji su nam na kraju rekli da oni tu, na žalost, ne mogu ništa i kada bi otišli na sud trajalo bi predugo”, ispričala je Iva. Misli da je ova opcija ”što manje plaćenog, manje izgubljenog” najbolja u ovom trenutku.

Studentica Sara Šušanj smatra da su se agencije maksimalno zaštitile te se okoriste samim programom. Smatra da bi neke agencije trebale više izaći u susret s obzirom na to da agencije postoje zbog samih studenata koji se odlučuju na takav program.
Neki studenti su, poput Emme Obradović, uzeli apsolventsku godinu da bi zaradili za program. Razočaravajuće je, rekla je Emma, to što im se na kraju taj uloženi novac ili neće vratili ili se vraća u obliku kupona koji nekima možda više ni neće trebati iduće godine.
“Imam razumijevanja za čekanja na povrate radi okolnosti u kojima smo, ali ne bih imala razumijevanja da mi se većina novca ne vrati ako program nije mogao biti održan zbog izvanrednih okolnosti”, objasnila je studentica.

Prijeti se i tužbama

Antonio Pavleković, student ugostiteljstva na Veleučilištu u Karlovcu podijelio je svoje negativno iskustvo s istom agencijom kao i studentica Iva. Tvrdi da povrat čeka još od kolovoza prošle godine, dok su neki studenti isplaćeni odmah.

“Nezadovoljan sam ovakvim procesom i jako sam razočaran jer sam kontaktirao ured u Hrvatskoj, ali i onaj u SAD-u, a dobio sam samo elektroničke odgovore. Sada razmišljam da s preostalim studentima unajmim odvjetnika i tužim ih”, priznao je Antonio. S djelatnicima iz agencije CCUSA nemoguće je stupiti u kontakt, a razlog za to je rad djelatnika od kuće pa je i s njima komunikacija potpuno otežana.