FOTO: PIXABAY

Gotovo niti jedna osoba u posljednje vrijeme nije imala veći utjecaj na teme javnih rasprava kao Greta Thunberg. Prije nego što je dosegla punoljetnost, Thunberg je nametnula problem klimatskih promjena snažnije nego ijedan političar ili aktivist prije nje.

Krešendo njezina djelovanja dogodio se tijekom summita Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama: “Ne bih trebala biti ovdje. Trebala bih biti u školi s druge strane oceana. A vi svi meni dolazite po nadu? Kako se usuđujete? Svojim ste praznim riječima ukrali moje snove i moje djetinjstvo.”

Spektakl bez ozbiljne rasprave

Upravo je takva retorika sa sobom donijela i mnoge osude kritičara koji su je prozvali zbog njezine beskompromisnosti. S druge strane, zbog iste ju je osobine pohvalio slovenski filozof Slavoj Žižek, nazvavši je modernom Antigonom.

“Mi dobro znamo koje su opasnosti na koje nas upozoravaju znanstvenici i analitičari. Ali i dalje si govorimo da ih ne trebamo shvatiti preozbiljno, da trebamo biti oprezni i tako dalje. Gretina poruka je da odrežemo ovaj ‘ali’. Ona je dogmatična. To je za mene Antigonin pristup”, rekao je Žižek.

Dok medijski prostor s jedne strane pune osuđujući citati Grete Thunberg, a s druge kritike načina djelovanja nje i ostalih zelenih aktivista, malo se raspravlja o rješenjima koja nude i koja bi nas trebala spasiti sigurne katastrofe.

‘Ako ćemo spasiti planet, trebamo se ujediniti iza znanosti, uključujući znanost o ekonomiji’, smatra Robert Colvile, ravnatelj britanskog Centra za političke studije

Ona se mogu pronaći na stranicama organizacije Global Climate Strike: “Trebamo djelovati odmah i prestati s izgaranjem fosilnih goriva te osigurati brzu energetsku revoluciju koja u srcu ima pravičnost, reparacije i klimatsku pravdu.

“Preciznije, njihovi zahtjevi, kada su u pitanju razvijenije zemlje, uključuju prestanak korištenja biogoriva, nuklearnih elektrana, odmicanje od slobodnog tržišta kada je u pitanju proizvodnja hrane i prihvaćanje “kulturno prikladnih” tržišta hrane.

“Te zahtjeve stvarno vrijedi ispitati jer bi milijuni ljudi koji marširaju, da im se ti zahtjevi objasne, imali mnogo drukčiji pogled. Temelji ideje pokreta klimatskih prosvjeda su neliberalni, pogrešni i jednostavno neće funkcionirati. Ako ćemo spasiti planet, trebamo se ujediniti iza znanosti, uključujući znanost o ekonomiji”, smatra Robert Colvile, ravnatelj britanskog Centra za političke studije.

S druge strane, Zion Lights, glasnogovornica britanske organizacije zelenih aktivista Extinction Rebellion, smatra kako nije riječ o klimatskom alarmizmu, nego o alarmu.

“U ovom trenutku naši zakoni nisu odraz onoga što znanstvenici tvrde. Zbog toga se prosvjeduje”, ističe ona.

Uspjeh je i promjena retorike

Rasprave o zahtjevima i metodama aktivista ne vode se samo iza malih ekrana, nego i među ostalima građanima. Tako su se nedavno sukobili aktivisti koji su ometali kretanje podzemnog vlaka i putnici. Ali takvih sukoba ni prosvjeda ne bi bilo bez Grete Thunberg, suvremene Antigone koja je pokrenula val aktivizma koji je preplavio svijet.

Iako je pokretanje globalnog pokreta pothvat koji je malo koga ostavio ravnodušnim, ona je svoj doprinos ostavila i u sferi retorike. Naime, dok se prije nekoliko godina raspravljalo o tome jesu li klimatske promjene stvarne ili ne, danas se raspravlja o potencijalnim odgovorima na problem o čijem postojanju gotovo da postoji konsenzus.