Foto: Pixabay

Britanska Konzervativna stranka, na čelu s premijerom Borisom Johnsonom, osvojila je apsolutnu većinu u parlamentu. Ovom je velikom pobjedom Johnson ostvario cilj koji je zacrtao kada je zatražio održavanje ovih izvanrednih izbora, budući da prije njih nije imao većinu potrebnu da progura svoj plan za izlazak iz Europske unije.

Istovremeno, velik je poraz doživjela Laburistička stranka na čelu s Jeremyjem Corbynom. Ona ovako malen broj zastupnika nije dugo imala, a izgubila je neke izborne jedinice koje je držala više od 100 godina. Drugim riječima, laburisti su izgubili jedinice koje su držali duže nego što žene u Ujedinjenom Kraljevstvu imaju pravo glasa.

Ipak, kako su istaknuli mnogi analitičari, ali i mnogi ljudi koji su proteklih dana na terenu razgovarali s biračima, ovaj poraz nije odbijanje politike laburista, nego odbijanje Jeremyja Corbyna. Naime, njegov je dosadašnji mandat obilježila rekordno niska popularnost vođe oporbe. Nju su, između ostalog, uzrokovali nejasni stavovima o Brexitu, antisemitski skandali koji su dosezali sam vrh stranke te pitanja o njegovom desetljećima dugom simpatiziranju raznih terorističkih skupina.

‘Neću voditi stranku na budućim parlamentarnim izborima. Sa strankom ću raspraviti kako bih osigurao da razmislimo o ovom rezultatu i o smjeru u kojem će stranka u narednom vremenu ići’, rekao je vođa Laburističke stranke Jeremy Corbyn

Upravo je zbog Corbyna, čini se, Konzervativna stranka, koja je proteklo desetljeće provela na vlasti, ostvarila gotovo nezapamćen uspjeh. On je stoga najavio da namjerava odstupiti s čela Laburističke stranke.

“Neću voditi stranku na budućim parlamentarnim izborima. Sa strankom ću raspraviti kako bih osigurao da razmislimo o ovom rezultatu i o smjeru u kojem će stranka u narednom vremenu ići”, rekao je Corbyn.

Međutim, iako je u ovoj bitki pobijedio, Johnsona još uvijek čeka pravi rat. Pred njim je još uvijek borba s Europskom unijom, koju je obećao napustiti do kraja siječnja sljedeće godine. Prije toga će s pregovaračima Unije morati sklopiti konačan sporazum o napuštanju, a njih je mnogo teže uvjeriti nego birače Ujedinjenog Kraljevstva.