Foto: Pixabay

Ako je neposredno nakon izbora bilo ikakve dvojbe o tome tko će u naredne četiri godine biti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, nakon što su sve savezne države službeno verificirale izborne rezultate, svaka sumnja je otklonjena. Joe Biden će, nakon inauguracije 20. siječnja, postati 46. predsjednik u povijesti SAD-a.

Inauguracija drukčija od svih prijašnjih

Inauguracija bi trebala biti daleko drukčija od svih dosadašnjih, uzmemo li u obzir da pandemija koronavirusa ne jenjava, kako u svijetu, tako i u SAD-u. Biden je najavio da će sve epidemiološke mjere i preporuke biti maksimalno ispoštovane. Drugim riječima, tradicionalne predsjedničke parade kroz Pennsylvania Avenue ne bi trebalo biti, a i sama inauguracija bi trebala biti više-manje prebačena u virtualni oblik.

Takvi planovi suptilna su Bidenova poruka američkoj javnosti da drži do znanosti, ali i zdravlja američkih građana, za razliku od Donalda Trumpa koji nastavlja održavati velike skupove s hrpom ljudi koji niti nose maske niti održavaju fizičku distancu.

Što se Trumpa tiče, još je uvijek posve nejasno hoće li se on uopće pojaviti na Bidenovoj inauguraciji. Poraz nije priznao, a po svemu sudeći ni ne namjerava te se sve glasnije špekulira da bi Trump na sam dan inauguracije mogao održati (protu)skup na Floridi.

Trump na raskrižju – što dalje?

Članovi Trumpovog pravnog tima, predvođeni “zvijezdom” novog “Borata”, Rudyjem Giulianijem, nastavljaju se ponižavati u svojoj nakani da ospore i promijene rezultate izbora. Tužbe na rezultate izbora podnijeli su u gotovo svakoj saveznoj državi koja je relativno tijesno otišla na Bidenovu stranu, ali čak i u onim državama u kojima su guverneri i savezna administracija iz Republikanske stranke ispostavilo se da nikakve prevare nije bilo. Upravo suprotno, nakon prebrojavanja u Georgiji i Wisconsinu, Biden je još povećao svoju prednost nad Trumpom.

Izvori bliski još uvijek aktualnom predsjedniku Trumpu govore da sam Trump ne vjeruje u priče o prijevari, već da se radi o svojevrsnom političkom oportunizmu motiviranja vlastite biračke baze kako bi za četiri godine mogao ponovno istaknuti svoju kandidaturu za predsjednika SAD-a. Navodno je vrlo realan scenarij u kojem bi Trump pokrenuo vlastitu televizijsku kuću koja bi mu služila kao platforma za četverogodišnju predsjedničku kampanju.

Izgleda da se ni SAD, ali niti Republikanska stranka, nisu riješili Trumpa koji bi trebao ostati i dalje jedna od centralnih figura američke politike te bi mogao Bidenovoj administraciji, ali i republikanskom establišmentu, itekako zagorčavati život u pokušaju postizanja nacionalnog konsenzusa.

Uvidjevši da im Trumpova pojava u narednom razdoblju može samo štetiti, sve se više prominentnih Republikanaca, još uvijek sramežljivo, počelo odmicati od Trumpa, ali činjenica jest da je po njih “šteta” već počinjena te da se Trump ogromnom broju birača uvukao pod kožu, što teško može biti reverzibilan politički proces.

Bidenova administracija različitosti i važnost izbora za Senat u Georgiji

Nakon što je, mimo Trumpove volje navodno, Bidenu i Harris u svrhu tranzicije vlasti omogućen uvid u strogo povjerljive nacionalne tajne, u javnost su počeli izlaziti i prvi Bidenovi izbori za njegovu buduću administraciju.

I dok se o nekim osobama još uvijek spekulira (progresivno krilo Demokratske stranke navija za Sandersa i Warren u administraciji), one osobe koje su potvrđene pokazuju Bidenovu intenciju oformljivanja što reprezentativnije administracije u kojoj će biti podjednako muškaraca i žena te će biti zastupljene sve rase i etnije koje čine SAD toliko etnički-rasno raznovrsnom državom.

Ipak, za Demokratsku stranku su puno važniji izbori za Senat koji se u siječnju odvijaju u Georgiji. Obje izborne utrke u toj su saveznoj državi otišle u drugi krug koji bi trebao biti vrlo napet, uzmu li se u obzir ulozi.

Demokrati tek ako osvoje obje izborne utakmice mogu osvojiti većinu u Senatu, koja im je od presudne važnosti za donošenje zakona i kreiranje javnih politika. Koliko su Demokratima ti izbori važni, najbolje govori činjenica da su u Georgiju poslali Baracka Obamu da bi motivirao tamošnje birače.