Foto: Pixabay

Zadnjih dana smo preplavljeni vijestima o aktualnom koronavirusu zbog kojeg imamo osjećaj da je cijeli svijet stao. Ali nažalost nije, bar ne za stanovnike Jemena u kojem kriza ne jenjava od 2015. godine kada je sukob započeo. Tko se uopće sukobio u Jemenu?

Ovo pitanje je jako kompleksno jer postoji više konfliktnih linija. Veliki dio vojske i vlade ne podržava trenutnog jemenskog predsjednika Abd-Rabbu Mansur Hadia, već bivšeg predsjednika, autoritarnog Ali Abdullah Saleha koji je prešao na stranu Huta. Huti su militantna šijitska skupina s planinskog sjevera države, dok na jugu žive suniti, što je stvorilo sukobe i na vjerskoj razini.

Međutim, kako je Saudijska Arabija intervenirala, sukob je postao političkog karaktera, a sa jačanjem Huta Jemen bi mogao pasti pod iranski utjecaj. U cijelu situaciju upetljala se i Al-Kaida, koja zbog predsjednikove podrške Amerikancima, Saudijsku Arabiju i Hute smatra neprijateljima.

I u ovoj priči najviše stradaju civili. Više od 24 milijuna ljudi, odnosno 80 posto jemenskog stanovništva treba pomoć u vidu hrane, pitke vode i higijenskih potrepština kako bi se spriječile epidemije bolesti poput kolere. Ako se ovakva situacija nastavi, Jemen bi mogao postati najsiromašnija zemlja svijeta u kojoj već sada oko 70 posto stanovništva živi ispod praga siromaštva, a dosada je umrlo oko 100.000 ljudi. Mnogi jemenski novinari, pravnici, aktivisti za ljudska prava ulaze na listu “nestalih”.

Ujedinjeni narodi navode kako je ovo najveća svjetska humanitarna kriza, u kojoj je 360.000 djece u dobi do pet godina životno ugroženo zbog akutne pothranjenosti. Iako je UNICEF pokrenuo program pomoći i podrške kako bi ublažio patnje djece i spasio što više života, jedino rješenje je prekid rata.