Foto: Pixabay

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je manevarski prostor za obuzdavanje koronavirusa sve manji te da moramo djelovati prije nego što potpuno nestane. Tim je virusom potvrđena zaraza kod više od 75.000 osoba, od čega ih je 74.000 u Kini, a procjenjuje se da stvaran broj zaraženih iznosi i nekoliko stotina tisuća ljudi.

Virus je stigao i u Hrvatsku, a vlasti su u susjednoj Italiji u izolaciju stavile desetak gradova i općina, a za prvi se slučaj priprema i Slovenija. Za isto se sprema i Hrvatska, a ne pomaže ni činjenica da su Riječki karneval posjetili mnogi Talijani i Slovenci.

Usporedba sa SARS-om

Dosad je potvrđeno oko 2500 smrtnih slučajeva, zbog čega smrtnost iznosi više od tri posto. Za usporedbu, od posljedica virusa SARS, koji se 2002. godine pojavio u Kini te se potom proširio na 28 drugih zemalja, umrle su 774 osobe.

“Bitno je istaknuti da se u epicentru epidemije, Wuhanu, vjerojatno detektiraju samo teži slučajevi. Zbog toga je važno pratiti smrtnost izvan Kine, gdje se praktički svaki slučaj zasad, kad je manje oboljelih, dokaže. Osim toga, ne treba gledati samo smrtnost, nego i koliko bolesnika zahtijeva liječenje u intenzivnoj skrbi”, rekao je pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju doc. dr. sc. Marko Kutleša.

SARS i COVID-19, kako glasi službeni naziv koronavirusa, srodni su oblici virusa i oba su se pojavila u Kini. Uzrokuju tegobe s dišnim sustavom, od simptoma nalik na običnu prehladu do upale pluća i smrti. Liječenje je zasad još samo simptomatsko, što znači da se mogu samo ublažiti simptomi bolesti, ali ne i potpuno izliječiti.

‘Najpoznatija kriza dosad bila je SARS, a tada nisu bili potpuno otvoreni prema svijetu. No ovaj put stvarno odrađuju posao kojem se treba diviti’, navodi studentica Anamaria Matušek

“Cjepivo za SARS ne postoji jer je praktički nestao, a nema niti financijskog interesa za proizvodnju. Cjepivo za koronavirus spremno za masovnu distribuciju mogli bismo čekati i do godinu dana, ali ne manje od šest mjeseci”, dodao je dr. Kutleša. Anamaria Matušek, hrvatska studentica koja se nedavno vratila iz Wuhana, također je povukla paralelu između koronavirusa i SARS-a.

“Najpoznatija krizna situacija dosad je bila SARS, a tada nisu bili potpuno otvoreni prema svijetu. No ovaj put stvarno odrađuju posao kojem se treba diviti. Za studente postoji bolnica koja je nama besplatna dok se ostale bolnice privatno plaćaju. Jedino je problem što se jako dugo čeka na red u bolnicama”, objasnila je.

Kineski oftalmolog Li Wenliang, kojeg su kineske vlasti optužile za širenje lažnih informacija i narušavanje javnog reda, i sam je podlegao simptomima bolesti. Taj je kineski liječnik radio u bolnici u Wuhanu gdje je u prosincu prošle godine primijetio da su neki pacijenti zaraženi virusom nalik na SARS. Svoje je sumnje podijelio u grupi na društvenoj mreži WeChat, jednoj od najpopularnijih društvenih mreža u Kini, koja se, prema kineskim zakonima, može koristiti za masovni nadzor stanovništva.

Zataškavanje zaraze

Ubrzo nakon svoje objave upozoren je i ukoren zbog navodnog širenja dezinformacija. Nakon što je i on sam preminuo od posljedica koronavirusa, ogorčena je kineska javnost na platformi Weibo (kineskoj inačici Twittera) počela zahtijevati ispriku kineske vlade preminulom liječniku, a izražavale su se i želje za slobodom govora. Međutim, sve takve objave ubrzo su zbog cenzure obrisane.

Također, potvrđeno je o koronavirusu 7. siječnja održan sastanka stalnog odbora politbiroa Komunističke partije. Bez obzira na to, slavlje kineske nove godine trajalo je još dva tjedna, javnost nije obaviještena o koronavirusu, a vlasti iz Wuhana, grada iz kojeg potječe virus, okrivljene su za zataškavanje zaraze.