Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Što je previše, previše je, izjavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz na konferenciji za novinare na kojoj je najavio raspuštanje vlade i raspisivanje prijevremenih izbora. Njegov je to komentar na snimku koja je procurila u austrijskim i njemačkim medijima, a koja prikazuje, sada već bivšeg austrijskog vicekancelara, Heinza Christiana Strachea, koji u vidno pijanom stanju, u apartmanu na Ibizi, navodnoj ruskoj poduzetnici nudi milijunske poslove u Austriji u zamjenu za podršku na izborima, financijsku i medijsku.

Strache je neposredno nakon što je snimka objavljena podnio ostavku na mjesto vicekancelara, kao i na mjesto predsjednika krajnje desne Slobodarske stranke Austrije, koja je s austrijskim Pučanima kancelara Kurza činila vladajuću koaliciju.

Kancelar Kurz već neko vrijeme nije zadovoljan svojim koalicijskim partnerima, ali je, kako sam kaže, “interese Austrije stavljao na prvo mjesto”.

Stoga mnogi analitičari smatraju da mu je ova snimka došla kao naručena, te poslužila kao dobar izgovor za raspuštanje vlade i raspisivanje prijevremenih izbora na kojima bi njegovi Pučani mogli ostvariti još bolji rezultat nego na prethodnima. Koliko će se te kalkulacije pokazati opravdanima, otkrit će se najvjerojatnije u rujnu. Neupitno je, bez obzira na sve, da Kurz, kao najmlađi politički čelnik u Europi, ima velike ambicije i da namjerava još neko vrijeme ostati na kancelarskoj funkciji. Višeslav Raos, docent na Fakultetu političkih znanosti, potvrđuje takve navode.

Zbog nulte stope tolerancije na korupciju, Austrija zaista može poslužiti kao primjer cijeloj Europi

“Njegovi najjači dani su tek pred njim, može se vjerovati da se želi nametnuti kao netko tko će davati novi ton cijeloj Europskoj pučkoj stranci nakon najavljenog odlaska Angele Merkel iz politike. On je donio veliku svježinu u Austrijsku pučku stranku, te bi se na vlasti mogao zadržati dulje”, govori Raos.

Budući politički uvjeti u Austriji sigurno će biti obilježeni sigurnosnim i ekonomskim aspektima, naročito uslijed kancelarova odustajanja od tradicionalne neokorporativističke ekonomije u uspješnom suživotu s tamošnjim sindikatima.

“Kurza mnogi optužuju da je zaokrenuo snažno udesno kad je migrantska politika u pitanju te da je zaokrenuo previše ekonomski udesno, odnosno u ekonomski liberalizam. U tom smjeru idu i njegove ideje o promjeni Lisabonskog sporazuma sa željom bolje kontrole potrošnje europskog novca, ali i balansiranijeg proračuna za sve države članice. Također, velik naglasak stavlja na pristup pitanju migracija iz perspektive sigurnosti uz stav da sami migranti moraju uložiti više napora u integraciju”, dodaje Raos.

Unatoč izazovnoj budućnosti, zbog nulte stope tolerancije na korupciju, Austrija zaista može poslužiti kao primjer cijeloj Europi. Strache je postao “bivši” čim je objavljena snimka kojom mu je srušen politički kredibilitet, što je nama u Hrvatskoj gotovo pa nezamislivo.