Foto: Pixabay

Europska pučka stranka (EPP) pozvala je Europsku uniju da osigura hitnu financijsku pomoć za kulturni sektor, umjetnike i medije, tijekom krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

U objavi na službenom Twitter profilu EPP ističe da je rad umjetnika, kao i kulturnih i medijskih radnika, svakodnevna potpora milijunima Europljana tijekom izolacije, a “istovremeno se i oni suočavaju s velikom krizom”, ističu pučani.

Reporteri bez granica (RSF), u godišnjem izvješću o slobodi medija, istaknuli su da će narednih deset godina biti odlučujuće desetljeće za slobodu medija, koji ove godine bilježe poboljšanje u indeksu slobode medija. Tako je, od 180 zemalja, Hrvatska sa 64. mjesta skočila na 59. Ipak, u obzir nije uzeta pandemija koronavirusa kao i njezine posljedice za medijsku slobodu.

RSF upozorava da su mediji posebice ranjivi u razdobljima kriza, u koje spadaju i epidemije, budući da vlasti nerijetko iskorištavaju šok javnosti i slabljenje mobilizacije kako bi uveli mjere koje bi u normalnim vremenima bilo nemoguće nametnuti.

EPP, najbrojnija grupacija u Europskom parlamentu, u svojoj Twitter objavi navodi da pomoć, koju traže za kulturni sektor, umjetnike i medije, mora biti lišena birokracije.

Osnovana 1976. godine okupljanjem nekoliko demokršćanskih stranaka, EPP se naknadno pridružuju konzervativne stranke, kao i druge stranke desnog centra. Od 1999. ima većinu u Europskom parlamentu, kao i u Europskom vijeću od 2002. godine. U sastavu EPP nalazi se i Hrvatska demokratska zajednica.