Foto: Wikimedia Commons

U SAD-u su u tijeku predizbori Demokratske stranke za kandidata za predsjednika, čija će zadaća biti predstavljanje stranke, ali i izvjesna predsjednička utrka s Donaldom Trumpom. Na Fakultetu političkih znanosti studenti su u siječnju mogli slušati o američkim predsjedničkim izborima iz “prve ruke”, putem prijenosa predavanja iz Washingtona te istodobno sudjelovati u raspravi. Program je predvodio poznati američki anketar John Zogby, koji je pružio analizu predsjedničkih izbora 2020.

U svom je govoru, u pogledu prognoza, istaknuo kako smo “2016. godine znali govoriti da se svašta može dogoditi, a 2020. godine govorimo kako se svašta već dogodilo”, istaknuvši pritom važnu ulogu medijskog izvještavanja, ali i problem podijeljenosti u Demokratskoj stranci, koja bi posljedično mogla dovesti do slabljenja izgleda za rušenje Trumpa s vlasti. S takvim stavom slaže se i Đana Luša, docentica s FPZG-a.

“Od posljednjih predsjedničkih izbora demokrati najavljuju borbu, a tražeći formulu za uspjeh na izborima, negdje uz put izgubili su politički identitet. Više se ne radi o konturama, nego o jasnoj podjeli na struje takozvanih progresivaca i umjerenih, a nakon predizbora u Iowi i New Hampshireu jasno je da nemaju kandidata koji bi okupio širu podršku”, objašnjava Luša.

‘Godine 2016. znali smo govoriti da se svašta može dogoditi, a 2020. govorimo kako se svašta već dogodilo’, upozorava američki anketar John Zogby

Uz razjedinjenost, Trump je uspješno iskoristio i organizacijske teškoće u Iowi za prikaz nesposobnosti oponenata u kontekstu potencijalnog vladanja državom. Nasuprot njima, ujedinjeni republikanci pružaju snažnu podršku trenutačnom američkom predsjedniku, kako u Senatu gdje je oslobođen optužbi na suđenju za opoziv, tako i u pogledu neupitne nominacije. Promovirajući ekonomska postignuća svojega mandata, predsjednik održava niske razine nezaposlenosti te na tom tragu tijekom dosadašnje kampanje uspješno mobilizira svoje biračko tijelo.

Bernie Sanders, koji je slovio za demokratskog favorita, tijesno brani takav položaj, unatoč popularnosti među mlađom populacijom. Demokratski se kandidati suočavaju sa slabijim odzivom birača te objektivnom nemogućnošću okupljanja velike mase, zbog raslojenosti svoje opcije, ali i mobiliziranja glasača afroameričkog i latino porijekla.

“U iščekivanju nastavka predizbora u Demokratskoj stranci postaje jasno da će svaki tijesni izborni rezultat igrati u korist samo jednog kandidata, onog Republikanske stranke”, zaključuje Luša.