Foto: Pixabay

Italija je jedna od onih država koje, u političkom smislu, nikad ne spavaju. Sve što se dogodilo ovog ljeta na Apeninima komotno bi moglo poslužiti za scenarij uzbudljivoga političkog trilera. Kada je Matteo Salvini, čelnik Lige (Lega), pragmatično odlučio srušiti vlastitu vladu početkom kolovoza, većina političkih analitičara najavljivala je da će Italija na prijevremene izbore na kojima bi stranke desnice i desnog centra okupljene oko Salvinija izgledno osvojile potrebnu većinu.

Ipak, do izbora nije došlo, nego je oformljena nova većina u oba doma Parlamenta između naizgled suprotstavljenih aktera – populističkog Pokreta pet zvjezdica (M5S) i lijevo orijentirane Demokratske stranke (PD), dok je Salvinijev pragmatizam sveden na puku naivnost.

Skupo podcjenjivanje

“Jasno da je Salvini očekivao izbore na kojima bi ostvario potrebnu većinu s obzirom na to da je Lega bila u uzlaznoj putanji, prema anketama.

Najviše je pogriješio što je podcijenio ostale stranke, pogotovo M5S i PD, koje su u svakom slučaju htjele izbjeći prijevremene izbore na kojima bi sigurno izgubile”, ističe Pietro Beltrami, profesor Sveučilišta u Pisi.

PD je tako iznova postao relevantna politička opcija u Italiji, unatoč tome što se u lipnju isto činilo potpuno nerealnim. Njihov je novi partner (M5S) iz straha od eventualnog izbornog neuspjeha pristao oformiti koaliciju sa strankom s kojom su striktno odbijali bilo kakve političke saveze i koju su identificirali kao jednog od glavnih krivaca za stanje u Italiji u prošlim desetljećima.

Suradnju s demokratima opravdali su time što su putem svoje internetske platforme, koju često koriste kao alat izravne demokracije, upitali zainteresirane slažu li s takvim ishodom.

‘Italiji je potrebna pomoć Europske unije kako bi se uspješno suočila s problemima migracija i s financijskim tegobama, povjerenik Gentiloni iskusan je političar te bi trebao biti izvrstan medijator između Italije i EU-a u ovim pitanjima’, napominje Nicola Marchesoni

Čak 79 posto onih koji su ispunili anketu izjasnilo se da želi koalicijsku vladu M5S-PD. Novi je premijer postao onaj donedavni, Giuseppe Conte koji je najavio da će vlada biti vrlo homogena i da će odmah krenuti s reformama potrebnim za dugo čekani prosperitet Italije. Najavljeno je smanjivanje poreza za radnike, investiranje u industrijska postrojenja kao i posebne politike za razvoj juga Italije.

Foto: Pixabay

“Način na koji je oformljena ova vlada nema presedana u talijanskoj povijesti. Sve je dogovoreno izrazito brzo, što bi moglo dovesti do pogrešnih zaključaka. M5S i PD imaju različite ciljeve i ideje, ali je primjetno da je M5S više proeuropski orijentiran u odnosu prema prethodnim razdobljima, a to bi moglo olakšati odnose s tradicionalno proeuropskim PD-em”, dodaje Daniela Salmini, bivša okružna tužiteljica za Veneciju i Trst te nekadašnja voditeljica pravne službe u nekoliko ministarstava raznih talijanskih vlada.

Proeuropsko usmjerenje nove vlade primjetno je i iz nominiranja bivšega premijera Paola Gentilonija za dužnost povjerenika u Europskoj komisiji. Ursula von der Leyen povjerila mu je vrlo važan resor gospodarstva, što bi se za talijanske uvjete moglo pokazati kao jako važno.

Vraćanje europskoj obitelji

“Italiji je potrebna pomoć Europske unije kako bi se uspješno suočila s problemima migracije i s financijskim tegobama koje ju more posljednjih godina.

Gentiloni je iskusan političar te bi trebao biti izvrstan medijator između Italije i EU-a u ovim pitanjima”, napominje Nicola Marchesoni, novinar i politički analitičar novina L’Adige.

Politika otvorenog dijaloga s Europskom unijom i zaštite ljudskih prava svih koji dođu u Italiju novitet je u odnosu prema prošlih nešto više od godinu dana. Naime, ova vlada odlučila se za značajan zaokret kada su u pitanju migracije te prekida s politikom “zatvorenih vrata” čije je provođenje prije nametao Salvini.

Novu vladu prema najnovijim istraživanjima podržava čak 53 posto građana, dok je Lega izgubila oko osam posto u manje od mjesec dana, iako je i dalje najsnažnija politička opcija. Predviđanja su kako bi vlada M5S-PD ipak trebala, svim nedaćama usprkos, izdržati do kraja mandata.