Foto: Pexels

Poljski premijer kritizirao je u srijedu Bruxelles zbog “birokratskog centralizma” jer je pokrenuo novi postupak zbog odluka poljskog ustavnog suda koje dovode u pitanje nadređenost europskog prava nad nacionalnim.

Premijer Mateusz Morawiecki rekao je da odluka Europske komisije da pokrene novi postupak protiv Varšave pokazuje “da tendencija Bruxellesa prema razvoju demokratskog centralizma, birokratskog centralizma nažalost napreduje, ali tome treba stati na kraj”.

Naglasio je da se ne slaže s odlukom Europske komisije.

“Mislim da sve više država članica EU-a vidi da u konačnici negdje mora postojati granica nadležnosti, onoga o čemu Europska komisija može odlučivati i onoga o čemu može odlučivati poljska država”.

Europska komisija pokrenula je u srijedu postupak protiv Poljske zbog odluka poljskog ustavnog suda koje dovode u pitanje nadređenost europskog prava nad nacionalnim.

Poljski ustavni sud je u svojim odlukama od 14. srpnja i 7. listopada ove godine ustvrdio da neke odredbe ugovora EU-a nisu u skladu s poljskim ustavom, dovodeći u pitanje primat europskog prava.

Komisija je u srijedu uputila Poljskoj službenu opomenu, što je prvi korak u postupku koji može završiti pred Sudom EU-a. Poljska ima dva mjeseca za odgovor na opomenu.

Komisija smatra da presude poljskog ustavnog suda krše opća načela autonomije, primata europskog prava, učinkovitosti i jednoobrazne primjene prava Unije te obvezujući učinak presuda Suda Europske unije.

Komisija također dovodi u pitanje neovisnost i nepristranost poljskog ustavnog suda i smatra da on ne ispunjava zahtjeve da bi ga se smatralo sudom prema ranije usvojenom zakonu.

Poljska je već nekoliko godina u sukobu s Komisijom zbog pravosudne reforme koju provodi tamošnja vladajuća koalicija, a Sud EU-a već je donio neke odluke protiv Poljske.


*Vijesti o politikama Europske unije realiziraju se u partnerstvu s Europskim parlamentom i u suradnji s Hrvatskom izvještajnom novinskom agencijom (HINA) u okviru projekta praćenja Konferencije o budućnosti Europe. Projekt je sufinanciran kroz program subvencija Europskog parlamenta u području komunikacija. Europski parlament nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti i ne sudjeluje u njihovoj pripremi i uređivanju.

*Konferencija o budućnosti Europe niz je javnih rasprava koji omogućuje građankama i građanima iznošenje ideja i izradu prijedloga za buduće politike EU-a. Sastavni dio Konferencije je višejezična digitalna platforma na kojoj građanke i građani mogu razmjenjivati ideje, povezivati se, predlagati rješenja i inicijative te različite aktivnosti. Uz panele i rasprave, predviđeno je da građani sudjeluju u radu plenarne skupštine u kojoj je za njih rezervirano 108 mjesta. Jednaki broj namijenjen je predstavnicima nacionalnih parlamenata, te eurozastupnicima. U radu plenarne skupštine sudjelovat će još predstavnici Vijeća EU-a, Europske komisije, Odbora regija, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, socijalnih partnera i civilnog društva.